Szeszélyes április – Pár napra visszatér a tél

2021. április 6. 17:09 | Sipos Gábor

A szeszélyes áprilisi időjárás megmutatta valódi arcát Európában és Magyarországon is. Békés megyébe kedden délelőtt érkezett meg az a markáns hidegfront, amely miatt órák alatt 5-6 fokot csökkent a hőmérséklet és amely havaseső formájában csapadékot is hozott.

Szeszélyes árpilis… A napsütéses hétvége után ismét előkerültek a télikabátok és az esernyők. Ha nem is meglepetésszerűen, mindenesetre kellemetlenül érkezett meg a hidegbetörés térségünkbe, amely sarki eredetű hideg levegőt szállított. Kedden délelőtt eső, majd havaseső esett Békéscsabán. Bár az időkép.hu szakembere szerint szeles, hideg időjárásra számíthatunk, ez azért nem azt jelenti, hogy jön a világvége.

– A következő napokban ez az időjárás tart és szeles időre készülhetünk, tehát ez az erős, viharos szél többfelé megmarad és a hét vége felé van kilátás melegedésre. Akkor már kevesebb csapadék valószínű és ismét közelítenek az értékek a tavaszias hőmérséklethez, de nagy meleg még nem várható – hangsúlyozta Herrmann Dóra meteorológus

Térségünkben a következő napokban talajmenti fagyokra is lehet számítani, így a kerti munkák közül a növények kiültetésével érdemes várni néhány napot. Sicz György kertészmérnök szerint az idei időjárás eddig sem volt kegyes a növényekhez, a meleg napokat követő fagyos hajnalok sok kárt tesznek a fákban.

– A rügyboncolás eredménye azt mutatta például a korai őszibaracknál, ami még aránylag nyugalmi állapotban volt múlt héten is, hogy 45 százalékos a fagykár. A kajszibaracknál viszont tragikus a helyzet – mutatta már napokkal korábban fáit a kertek tudora.

A meteorológusok szerint a jelenlegi időjárás-számítási modelleket figyelembe véve jobb és melegebb tavaszi időjárásra számíthatunk április második felében, így a kerti munkák zömét érdemes arra az időszakra időzíteni.

További programok »

Életmód

Dózsa György Békésben? – konferencia a Békés Megyei Könyvtárban

A magyar történelem fontos szeletéről tartottak konferenciát a Békés Megyei Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Békés Vármegyei Levéltára szervezésében, pénteken. A feldolgozott téma gerincét a jobbágyság költözése, Dózsa György Békés megyei múltja és egy könyv bemutatása alkotta.
2024. június 14. 17:10
FEL