Miért fúj ennyit a szél? Miért van ilyen hideg? – a meteorológus válaszol

2024. április 23. 18:08 | Bere Mátyás

A tavasz általában szelesebb, csapadékosabb időt hoz, frontok jönnek-mennek, most viszont a rossz idő április közepére tömörült ahelyett, hogy elszórtan lenne néhány csapadékosabb nap. Jelenleg egy tartós északi áramlat fújja ki a meleget az országból, de májusban már jöhet a jó idő.

– Az északi áramlás miatt folyamatosan tudott fújni az északi, északnyugati szél, amely gyakran volt élénk, erős, néhol viharos. Mivel ez az északi áramlás tartósabban fennáll, ezért vannak hűvösebb napok és a hegyekben hózáporok is. Azokon a napokon, mikor a tőlünk északra és a délre lévő légtömegek között nagyobb a különbség, akkor felerősödik az áramlás és ilyenkor erősödik fel a szél is – fogalmazott Berceli Balázs, az Időkép.hu meteorológusa.

A szeszélyesebb, gyorsan változó időjárás része annak a régen megkezdődött folyamatnak, amit globális felmelegedésnek hívunk. Az ezzel kapcsolatos kérdésemre Balázs ezt válaszolta:

– Inkább globális klímaváltozásnak nevezném, mint globális felmelegedésnek. Összességében felmelegedés a vége, ha a bolygó egészét nézzük, de a Föld egyes részein nem feltétlenül melegebb lesz az idő, hanem szélsőségesebb – mondta Balázs. Hozzáfűzte, hogy ez nyaranta erősebb hőhullámokat jelent, illetve hűvösebb periódusokat is eredményezhet, valamint aszályosabb időszakokat gyakran rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék követ.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A mostani csapadékos idő nem feltétlenül jeleniti azt, hogy a talaj megfelelő mennyiségű vizet vesz fel.

– Egy tanulmány szerint a mezőgazdasági földeken sajnos létrejött egy úgynevezett második vízzáró réteg a nehéz gépek miatt, így a talaj mélyebb rétegeibe nem tud lefolyni a csapadék, hanem csak a talaj felső rétegeiben marad – mondta a meteorológus és kiemelte, hogy az ilyen talajban lévő víz szárazabb időben hamarabb elpárolog, a talaj hamarabb kiszárad, és alul nincsen nedvesség, ami pótolná az elpárolgó vízmennyiséget. Tehát a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék nagy része kárba vész.

A meteorológus elmondta azt is, hogy a héten még csapadékos idő lesz, de szépen lassan visszatér az idő a megszokott kerékvágásba. Várhatóan május elejére az akkor átlagos időjárás várható.

További programok »

FEL