Szervától a fogadásig – nemzetközi edzőképzés Békéscsabán

2024. június 18. 17:37 | Kovács Dávid

Nemzetközi röplabdaedző-képzésnek ad otthont Békéscsaba hétfőtől péntekig. A kurzust a hazai szövetség és a Röplabda Specifikus Módszertani Központ szervezte azzal a céllal, hogy segítse az utánpótlás és a felnőtt szinten dolgozó szakemberek fejlődését.

Közel harminc röplabdaedző jelentkezett arra a nemzetközi képzésre, amelyet a városi sportcsarnokban tartanak ezekben a napokban. A keddi hivatalos nyitó eseményen Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket.

– Békéscsaba város sportkoncepciója is rögzíti, hogy a sportszakmai kapcsolatok, képzések minél szélesebb körű támogatása előremutató lehet a sportszakma fejlődésében, nemcsak a röplabdát, hanem a város egész sportéletét tekintve. Ez az esemény messze túlmutat ezen, hiszen nemzetközi programról van szó, több országból érkeztek Békéscsabára, akik olyan tudásra tehetnek itt szert, amelyre eddig más országokban nyílt lehetőségük – fogalmazott.

A programot a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a német Bundesligában szereplő Thüringen vezetőedzője irányítja. Hollósy László kiemelte: először az edző szerepéről, a jelenlegi trendekről és edzéstervezésről volt szó, de a kurzus programjába minden játékelem bekerült.

– A nap elején a szerb kolléga az alapokról, a kosár- és az alkarérintésről beszélt. Egyre jobban specializálódunk a hét folyamán, jön a védekezés, a támadás, a szerva és a nyitásfogadás, az összes játékelemen végig megyünk. Főleg a technika kerül elő, az a fontos, hogy az edzők a mini röplabdázástól az U16-U18-as korosztályig minél több és hasznosabb elemet tudjanak felhasználni a foglalkozásokon. Emellett arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az edző szerepe meghatározó abban, hogy a technikai elemeket nagyon pontosan meg kell tanítani a játékosoknak – szögezte le a békéscsabai eseményre delegált FIVB-instruktor.

A kurzusra többek között szerb, osztrák, brazil és argentin edző is érkezett, de a hazai, csabai klub is képviselteti magát. Tóth Gábor szerint több szempontból is hasznos lehet ez a pár nap.

– Személyesen is jó a kapcsolatom Hollósy Lászlóval, a kurzus főelőadójával, nagyon tapasztalt és jó edzőnek tartom, így nemcsak az előadások fontosak, hanem a magánbeszélgetések is, illetve azok a kapcsolatok, amelyeket itt kialakítunk, ezeket elvihetjük magunkkal a későbbiekre. Olyan szakemberek is érkeztek, akik felnőtt csapatoknál dolgoznak, gyakran terelődik a szó a profi röplabdára is, lehet véleményeket ütköztetni, érdekes eszmecseréket folytatni. Emellett az edzőknek minden évben fontos az edukáció, hiszen folyamatosan lehet és kell is tanulni – emelte ki a Swietelsky-Békéscsaba vezetőedzője.

Az edzők a gyakorlati és elméleti órákat is magában foglaló képzést pénteken vizsgával zárják.

 

További programok »

FEL