Szerelmesek hete a gyulai várban és az Almásy-kastélyban

2022. február 11. - 2022. február 20.
Helyszín: Almásy-kastély és Látogatóközpont Gyula Kossuth Lajos utca 15
2022. február 3. 07:10 | behir.hu

Játékokat, élményszerű eseményeket, páros programokat kínál a Valentin naphoz kapcsolódva a gyulai vár és az Almásy-kastély. Az események persze nem csak a pároknak ígérnek jó kikapcsolódást.

Hagyomány már a gyulai kiállítóhelyek életében, hogy Valentin nap környékén Szerelmesek hete néven programsorozatot rendeznek. Tavaly a gyulai vár, az Almásy-kastély és az Erkel emlékház nem fogadhatott vendégeket, így akkor közösségi média felületeiken meséltek egyedi gyártású tartalmakkal a történelemből szerelmi történeteket, a párválasztással kapcsolatos érdekességeket. Ebben az évben azonban ismét a személyes élményeket ajánlják a kiállítóhelyek.

- Ahogyan eddig is, természetesen továbbra is elsődleges a történelmi hitelesség a programjaink során is. Ám tapasztalataink szerint a tudásátadás lehet izgalmas és szórakoztató – közölte Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket működtető cég ügyvezető igazgatója. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. első embere szerint az Almásy-kastély ősszel átadott Stefánia-szárnya új lehetőségeket nyit számukra ebben is.

A kastély februári eseményei közül Fekete-Dombi Ildikó a Valentin napi vacsorát emelte ki: - Három fogásos, látványos menüsorral készülünk. A tizennegyedikei ajánlatunk azonban több egy étkezésnél. A gyulai alapanyagokra épülő, különleges ételsort ugyanis olyan élményelemek egészítik ki, amelyekkel – a helyszín okán – csak mi tudunk szolgálni. Lesz gyertyafényes tárlatvezetés és néhány titkos üzenetet is felfedünk az egykori legyezőnyelvből. Ez is a célunk az esttel: azt szeretnénk, ha vendégeink (természetesen a minőségi vacsora mellett) a kísérőprogramoknak köszönhetően sokáig felidézhető közös élményként emlékeznének vissza 2022 Valentin napjára.

Az ügyvezető igazgató szólt még a február 19-i habcsókkészítésről is. Közlése szerint a karácsonyt megelőző, hasonló rendezvényeik sikere tette egyértelművé számukra, hogy igény van édességek közös elkészítésének lehetőségére, amelyeket aztán akár el is ajándékozhatnak a programon résztvevők. A kézműves tevékenységet jól ki tudják egészíteni a múltról szóló ismeretekkel is.

- A teljesség igénye nélkül érdemes még megemlíteni azt a játékunkat is, amelyet a kastélyban és a várban is párok részére szervezünk. Ezeken a kiállítóterekben elrejtett szimbólumokat kell megtalálni, majd a pároknak együttműködve megfejteniük. A sikereseket a Kastély Kávézóban természetesen díjazzuk is – mondta Fekete-Dombi Ildikó.

- Hadd ajánljam végül a vár gyertyafényes tárlatvezetéseit, amelyek 12-én és 19-én királyok és királynék szerelméről, valamint a középkori erotikáról szólnak majd! De igazán izgalmasnak ígérkezik a középkori szerelmi bájitalokról szóló előadás is, amelyen egy főzetet meg is kóstolhatnak majd vendégeink – tette hozzá a gyulai kiállítóhelyek vezetője.

Fekete-Dombi Ildikó végül úgy fogalmazott: - Nem túlzás tehát, hogy a Szerelmesek hetének programjai azt a szemléletet képviselik, amelyet a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó és időszaki tárlatain, illetve a vár kiállításának két évvel ezelőtti fejlesztése kapcsán tapasztalhatnak a látogatóik: az élményszerű, szórakoztató ismeretátadást.

A Szerelmesek hetéhez kapcsolódva egyébként játék is indult a vár és a kastély Facebook felületén, amelyek nyertesei az adott történelmi épületben nyernek díjtalan esküvői fotózási lehetőséget.

 

Szerelmesek hete 2022

Részletes program

 

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

 

Február 11. (péntek), 12. (szombat), 18. (péntek), 19. (szombat) 9.00-17.00

Élmény, kaland, szerelem a kastélyban

Élmény, kaland, felfedezés a gyulai Almásy-kastély állandó kiállításának megtekintése. Valentin naphoz kapcsolódva, a párban érkező látogatóinkat a szerelemre utaló jelek, kifejezések felfedezésére buzdítjuk. Keressétek a nyomokat a kiállítótérben, rögzítsétek azokat a tőlünk kapott lapokon, hogy aztán összeillesztve és egybeolvasva azt, egy idézetet kapjatok! A helyes megoldást bemutatva ajándékotok egy-egy csésze az egykor szerelmi vágyfokozónak tartott csokoládéból. Mi is lehetne jobb a szerelmesek hetén, mint a csókot is édesítő forró ital közös fogyasztása a Kastély Kávézóban?

Részvételi díj: kastélybelépő + 1500 Ft (750 Ft/fő)

 

Február 14. (hétfő) 18.00

Valentin napi vacsora a bálteremben

Fogadóital az érkezéskor finom falatokkal, a kastély felfedezése gyertyafényben, titkokkal a szerelmi praktikákról és az arisztokrácia szerelmi életéről, kétszemélyes, meghitt vacsora a bálteremben, a leghasznosabb üzenetek a legyezőnyelv rejtelmeiből, mindeközben pedig afrodiziákumként gyulai pálinkák kóstolása. Ez az Almásy-kastély ajánlata Valentin napra a kezdő és a sok éve együtt lévő pároknak.

Hozd el a kedvesed egy romantikus vacsorára, mi pedig egyedi élményekkel gondoskodunk róla, hogy közös emlékként idézhessétek majd fel azt! Örömmel segítünk abban is, hogy személyes ajándékkal lephesd meg a párod a vacsora közben.

Regisztrációhoz kötött! Regisztráció február 12-ig: 66/650 218.

Részvételi díj: 15000 Ft (7500 Ft/fő)

 

Február 19. (szombat) 14.00, 15.30

Habcsókkészítés a Csemegetárban

Ki mondta, hogy a habcsók csak a karácsonyfára való? A Valentin naphoz kapcsolódó programunkon szív formában készítjük el, de a kész süteményekből akár egy kompozíciót is összeállíthatsz. A habcsókozás közben ma már furának tűnő, korabeli illemszabályokkal is megismertetünk. Természetesen a díszcsomagolás készítés sem maradhat el, hogy stílusosan adhasd át az édességet a választottadnak.

Részvételi díj: 1200 Ft/fő (10 db elkészített habcsókot tartalmaz)

 

Február 11-20.

Szeretetszív a kastélyparkban

Mindig is hangoztattuk: igazán kellemes egy sétát tenni kastélyunk hangulatos parkjában. Ebben a bő egy hétben ráadásul szívet melengető is.

Keresd meg szeretetszívünket, amelyet a parkban állítunk fel, válassz magadnak az azon lévő idézetek közül, cserébe pedig helyezz oda egyet Te is! Papírt, ceruzát kapsz a kastély jegypénztárában. Gyere el hozzánk egy szerelmes, vagy akár pozitív gondolatért, s lepj meg eggyel ismeretlenül is valakit a saját kedvenceid közül!

 

 

 

Gyulai vár

 

Február 12. (szombat) 9.00-17.00

Szíven találsz – ügyességi játék

Szerelmet hozó főzetek – középkori bájitalok receptjei és kóstolása

Részvétel várbelépővel.

Itt a piros, hol a piros? – szívkereső játék párok részére

Részvételi díj: kastélybelépő + 1500 Ft (750 Ft/fő)

 

Február 12. (szombat) 18.30

Gyertyafényes tárlatvezetés – benne királyok és királynék szerelme

Előzetes regisztráció a tárlatvezetés napján 15 óráig: 66/650 218, vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltban.

Jegyár: 2900 Ft/fő

 

Február 19. (szombat) 9.00-17.00

Szíven találsz – ügyességi játék

Szerelmet hozó főzetek – középkori bájitalok receptjei és kóstolása

Részvétel várbelépővel.

Itt a piros, hol a piros? – szívkereső játék párok részére

Részvételi díj: kastélybelépő + 1500 Ft (750 Ft/fő)

 

Február 19. (szombat) 18.30

Gyertyafényes tárlatvezetés – benne a középkori erotika

Előzetes regisztráció a tárlatvezetés napján 15 óráig: 66/650 218, vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltban.

Jegyár: 2900 Ft/fő

További programok »

FEL