Szerdán az lesz a cél, hogy senki ne haljon meg a közutakon

2018. szeptember 18. 10:43 | behir

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) 2018-ban is meghirdette az EDWARD Napot. A kezdeményezés célja, hogy szeptember 19-én senki ne veszítse életét Európa közútjain. Az „EDWARD” mozaikszó, az European Day Without a Road Death (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

A TISPOL az EDWARD Nap alkalmával azt szeretné elérni, hogy valamennyi úthasználó gondolkodjon el: mennyire veszélyes lehet a közúti közlekedés, milyen kockázatok érhetik őt a mindennapi közlekedés során, és gondolja át azt is, hogy saját magatartása milyen veszélyhelyzeteket idézhet elő mások számára, és hogyan lehet ezeket a kockázatokat csökkenteni.

A szervezők arra kérnek mindenkit – gyalogosokat, kerékpárosokat, gépjárművek és egyéb közúti járművek vezetőit, önkormányzatokat, tanintézeteket, valamint mindazokat, akiket érint és érdekel a közúti biztonság ügye –, hogy csatlakozzon hozzájuk, tegyen fogadalmat, és ezzel, valamint felelős közlekedési magatartás tanúsításával, hangoztatásával támogassa az EDWARD projekt célkitűzéseit.

A regisztrálásra, és ez egyéni csatlakozásra a projectedward.eu honlapon nyílik – magyar nyelven – lehetőség. Ugyancsak itt tehetnek fogadalmat arra, hogy megtartják a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen szabályokat, és erre másokat is ösztönöznek.

A fogadalomtétel során az érintett ígéretet, szándéknyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy emlékeztetni fogja a családtagjait, barátait és kollégáit, hogy fordítsanak még nagyobb figyelmet az utakon; hogy felkapcsolja a járművön a világítást; amikor autót, motorkerékpárt vezet vagy kerékpárt használ, olyan óvatosan közlekedik, ahogy csak tud, a szabályokat betartja; még jobban figyel a gyalogosokra, kerékpárosokra, gyerekekre, idősebbekre és a lovasokra is. Ehhez tartozik még, hogy a megengedett és biztonságos sebességgel közlekedik; ellenőrzi a gumiabroncsokat; kiemelt figyelemmel közlekedik iskolák közelében és olyan helyeken, ahol sok a gyermek; nem vezet, ha alkoholt vagy vezetésre hátrányosan ható szert fogyasztott. Emellett előre tekint, és nem megy közel a másik járműhöz; mindig figyel arra, hogy be legyen kapcsolva a biztonsági öv és a vele utazóké is; nem használja a mobiltelefont mialatt vezet; vezetés során kizárja a külső és belső zavaró tényezőket, csak a vezetésre koncentrál; jó példát mutat az utasainak azzal, hogy nyugodtan és biztonságosan vezet és ha utas, meggyőződik arról, hogy a járművezető alkalmas a jármű vezetésére.

A TISPOL együttműködők millióival kívánja megvalósítani, hogy 2018. szeptember 19-én valóban egyetlen tragédia se következzen be az európai utakon.

A szervezők az előző évek tapasztalataira építve úgy gondolják, hogy az EDWARD jelentős mértékben hozzájárulhat a közúti balesetek, a tragédiák és a súlyos közúti közlekedési balesetek további csökkentéséhez.

 

Forrás: police.hu

Itthon

Ismét jelentősen lehűl az idő a jövő héten

Ismét jelentősen, egy nap alatt mintegy 10 fokos lehűlés várható a jövő héten. A hét nagy részén borús, esős idő lesz jellemző, nem csak eső, néhol havazás is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
18:14
FEL