Szeptemberben jön a házipálinka-főzők fesztiválja

2016. május 5. 10:48 | Mikóczy Erika

A saját pálinka a nyitottság, a barátság, az egymással törődés katalizátora. Barátok, ismerősök, sőt az idegenek is nyitottabb lélekkel közelednek egymáshoz, ha pálinka és két pohár is előkerül. Ilyenkor a pálinkafőző és a vendégek is büszkék lesznek, aki készítette a pálinkát azért, mert kínálhat, a vendég pedig azért, mert meghívták – vallják a büszke házipálinka-főzők fesztiváljának szervezői.

Az első illetve egyesek szerint a nulladik Nagy Csabai Házipálinka-kóstoló és Pörköltölőt szeptember 16-a és 18-a között rendezik meg Békéscsabán, a CsabaParkban. Az ötlet múlt nyáron fogalmazódott meg. Most pedig már ott tart a történet, hogy május 5-én, a Kolbászmúzeumban, a CsabaParkot üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kozma János, a szervezők részéről pedig dr. Fülöp Zoltán, a Contract and Communication Kft. ügyvezetője bérleti szerződést írtak alá. Az eseményen a kormányhivatal részéről dr. Lukácsi Krisztina, az önkormányzat részéről Herczeg Tamás tanácsnok és Szántó Zsolt kabinetfőnök vett részt, Viszokai Bertold fesztiváligazgató, valamint Fabulya Attila okleveles pálinkabíró társaságában.

A Kolbászmúzeum maga a fesztivál arca, Csomós Lajos rukkolt elő egy különlegességgel: teljes átéléssel szavalta el Mező Misi Pálinkadalát, mert ugye „egy kupica reggelire, abból bajod nem lehet, a magyarnak csak ez adhat ihletet…”

Ezután dr. Fülöp Zoltán beszélt arról, hogy baráti pálinka-kóstolgatás közben gondolkodtak azon hogyan lehetne minél több emberrel megkóstoltatni, milyen is az igazán jó pálinka. Ma ugyanis valóban csak a barátokat, ismerősöket kínálhatjuk meg, a házi pálinka nem értékesíthető. Ők azonban találtak megoldást arra, hogy kerülhet mégis a pálinka a fesztivál asztalára.

– A pálinka törvény nem ad arra lehetőséget, hogy a házi pálinkát az emberek eladják. Egyedül egy mód van erre, mégpedig egy adóraktár bekapcsolásával. Az adóraktár felvásárolhatja a pálinkákat, és forgalomba is helyezheti. Összegyűjtik, magánemberektől megvásároljuk tehát a fesztiválhoz szükséges pálinkát, persze csak háznál főzött vagy pálinkafőzdékben bérfőzetett pálinkák jöhetnek szóba. A beszerzett pálinkákat bevizsgáltatjuk, adóraktárakba deponáljuk, majd zárjeggyel, címkével ellátva kerülhet a fesztiválra. Akár a tulajdonos nevével és fotójával felcímkézett üvegekbe is tehetjük a pálinkákat – jegyezte meg dr. Fülöp Zoltán hozzátéve, hogy tulajdonképpen a mostani fesztivál a nulladik lesz, hisz tavalyi pálinkák lesznek majd.

Fabulya Attila hangsúlyozta, hogy a fesztivál sikere a pálinka minőségén múlik. Szakértők gondoskodnak arról, hogy csak olyan pálinkák legyenek a fesztiválon, amelyekben a gyümölcs eredeti ízét, zamatát örökítik tovább. Nem kell tehát attól tartani, hogy „guggolós vagy kétemberes” pálinka lesz a fesztiválon. Mint mondta, tavaly Magyarországon 20 millió liter házi pálinka főtt, azok között bizony akadt bőven rosszabb minőségű is. A fesztiválra viszont csak jó minőségű pálinkát vásárolnak fel, literenként 3500-8000 forintért, a minőségtől és a nedű különlegességétől függően.

Ferencz Rezső, az esemény sajtófőnöke a pálinkában kevésbé otthonosan mozgók számára magyarázatként hozzáfűzte, hogy ha a barátunk nagyon kedves nekünk, de a pálinkája ihatatlan, akkor guggolva megyünk el előtte, nehogy észrevegyen és megkínáljon – ez tehát a guggolós. A kétemberes szintén olyan rossz pálinka, hogy két ember kell a „megitatásához”: egy erősebb, aki lefog, és egy másik, aki belénk tölti. Nos, a fesztiválon természetesen ilyen nedűvel nem fogunk találkozni, hisz a rendezvény célja az ízlésformálás is.

Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy a rendezvénynek köszönhetően szeptember közepén is élettel telik meg a CsabaPark.

– A CsabaPark jó úton halad afelé, amit a kitalálásakor elképzeltünk: megtalálja azokat az eseményeket, amelyek ebben a környezetben kiválóan tudnak megjelenni, ezek az események pedig keresik is a CsabaParkot – fogalmazott a tanácsnok.

Dr. Lukácsi Krisztina szerint igazi színfolt lesz a Nagy Csabai Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő. Szántó Zsolt gratulált a szervezőknek, hisz a kolbász mellett a pálinka is olyan termék, amelyre méltán lehetünk büszkék.

A pálinkázást pörköltölő egészíti ki, az első napon sertésből, a másodikon marhából, a harmadikon pedig csirkéből készül majd pörkölt. A fesztiválon lesznek vásározók, kézművesek, de különböző gyerekprogramokkal és koncertekkel is készülnek.

A pálinka alapanyagát, a gyümölcsöt megtermelők részére gyümölcskertészeti szakkiállítást és vásárt rendeznek, a fesztivál másik kísérő rendezvénye pedig egy konferencia lesz a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Békéscsabai Pálinka Klub szervezésében.

Május 5-én elindult a hazipalinkakostolo.hu oldal, a rendezvényről bővebb információt ott találnak.

FEL