Szeptember 24-én lesz az Európai Diáksport Napja

2021. szeptember 13. 18:22 | behir

A Magyar Diáksport Szövetség a hosszú COVID-időszak után mozgásra hívja az iskolákat az Európai Diáksport Napján, szeptember 24-én. Idén az esemény fő célja az, hogy az élménysport programokkal a gyerekek életébe újra visszatérjen a rendszeres testmozgás, és ennek érdekében kreatív mozgásterek kialakítására ösztönözze az intézményeket.

Ismét nagyszabású élménysport programlehetőséget ajánl a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az általános és középiskoláknak az új tanév kezdetén, hogy a másfél évig tartó, sajnos rendkívül mozgásszegény időszakot követően minél több gyermek újra megtapasztalhassa a közösségi sportolás örömét – tájékoztat közleményében az MDSZ. A szeptember 24-én megrendezésre kerülő Európai Diáksport Napján a szervezet ezúttal is arra ösztönzi az iskolákat, hogy használják ki a tanév rendjében foglalt lehetőséget, és a tanítási órákat, valamint egyéb foglalkozásokat a Magyar Diáksport Napja - mint témanap - keretében szervezzék meg.

Mint írják, az MDSZ bízik abban, hogy idén nem csupán a mindennapos testnevelésórákon, hanem más tanórákon is megmozdulnak az iskolások, hiszen az esemény idei fókusztémája kifejezetten a kreatív mozgásterek kialakítására hívja fel a figyelmet. Az MDSZ célja, hogy rámutasson: a mozgás lehetősége az iskolákban és azok környezetében mind térben, mind időben jóval bővebb annál, mint azt először gondolnánk. Ennek érdekében a Szövetség egy széles spektrumot felölelő ötlettárat is készített az intézményeknek, összegyűjtve számos nemzetközi jógyakorlatot arról, hogyan lehet az iskolai tereket mozgástérré alakítani, és a meglévő iskolai eszközöket új szemléletmód szerint felhasználni. A kézikönyv ezen a linken érhető el.

„Tavaly a pandémia ellenére 38 országban 2 millió diák vett részt az Európai Diáksport Napján, és itthon is csúcsot döntöttünk 1353 résztvevő iskolával.” – mondta el Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. „Bízunk benne, hogy idén még több iskola fogja megrendezni a sportnapot, és ezzel itthon is sok százezer diák élheti át ismét a közös testmozgás egyedülálló élményét!” A toborzó kampányban a jövő héttől az idei olimpia hősei is részt vesznek: a pedagógusokhoz Szilágyi Áron, Siklósi Gergely és Lőrincz Tamás szólnak motiváló videóüzenetükben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott diáksportnapon résztvevő iskolákat és pedagógusokat 2021-ben is kiemelt díjazás várja. A rendezvényt támogató, sport- és fitneszparkok, valamint játszóterek telepítésével foglalkozó S-tér Kft. három nagy értékű díjjal járul hozzá az iskolák részvételének motivációjához (videó az ajándékokról itt):

A fődíj egy bruttó 5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, amelyet azok között az iskolák között sorsolnak ki, amelyek a 2018., 2019., 2020. és 2021. évben is töltöttek fel diáksportnapi beszámolót. A kiemelt díj hasonló feltételek mellett egy bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, egy másik, ugyanilyen díjat pedig azok közt az iskolák közt sorsolnak ki, amelyek frissen töltenek fel ilyen beszámolót.

A fentieken túl az idei témanap kapcsán az első 300, beszámolót feltöltő iskolának egyenként 30 ezer forint értékű sportszercsomagot is biztosít az MDSZ. Kifejezetten a pedagógusoknak szól a négy olimpikon exkluzív ajándéka: megyénként 1, eseményt regisztráló pedagógus, akinek az iskolája részt vesz az Európai Diáksport Napján, 1-1 Magyarock pólót nyer az élsportolók által dedikált kártyával. A díjazással kapcsolatos részletek ezen a linken érhetők el. Regisztráció az Európai Diáksport Napjára: www.essd.eu, az eseményről további információ található az MDSZ weboldalán: www.mdsz.hu.

További programok »

Sport

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL