Jól mozgósítottak a megyei iskolák, de még lehet regisztrálni a diáksport napra

2019. szeptember 13. 14:19 | behir

Tizenkilenc megyéből a hetedik helyen áll Békés megye az Európai Diáksport Napjára regisztrált iskolák rangsorában.

A Magyar Diáksport Szöverség közleménye szerint az idei évben Békés megye a hetedik a ranglistán a szeptember utolsó pénteki napján tartandó diáksportnapra regisztrált iskolákat tekintve. A megyében található 244 oktatási intézmény közül összesen 72 iskola regisztrált az esemény honlapján, mely 29,5 százalékos megyei lefedettséget jelent. A Magyar Diáksport Szövetség idén is díjazza majd a 2018-ban legtöbb résztvevőt mozgósító és a legszínesebb, legváltozatosabb programokat megvalósító iskolákat. Ezen túl pedig azok a megyék, települések és intézményfenntartók is értékes sportszerutalványokat kapnak, akik 2018-ban a legtöbbet tették a kezdeményezés népszerűsítéséért. A delegált iskolák számát tekintve Baranya megye vezeti a megyei listát, melyet Győr-Moson-Sopron, illetve Veszprém megye követ. A 2019-es Európai Diáksport Napjára egészen szeptember 27-ig van lehetősége regisztrálni az iskoláknak.

A program a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult 13 éve, 2015 óta pedig Európa más országaiban, sőt tavaly óta még a kontinensen túl is megtartják. 2018-ban hazánkban 1200 iskola és 400 000 gyermek mozgott együtt az Európai Diáksport Napján, világszerte összesen 29 országban, 2,5 millió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, melynek térhódítása a kontinensen túl, Makaóig és Chiléig is elért. 


Az Európai Diáksport Napján a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak, ahol az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv ˗ idén 2019 méter ˗ teljesítése. A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás és játék élményét.


Az idén szeptember 27-én megrendezendő tematikus napnak három kiemelt eseménye lesz. A központi rendezvény Budapesten, a két vidéki helyszín pedig Egerben, illetve Kisvárdán lesz. Az idei évben a mozgás szeretete mellett az egészséges táplálkozás is középpontba kerül. 

FEL