Szép város Kaposvár – Somogyban van a kontinens legszebb főtere

Hét éve nyerte el először a Magyarország legszebb főtere díjat Kaposvár, a múlt hét óta pedig az Európa legszebb főtere címet is viselheti a somogyi megyeszékhely Kossuth tere.

Emellett az idei nemzetközi virágosítási versenyben elért ezüstdiplomával is büszkélkedhet a város, amely 2004-ben hazai győztesként az Európai Virágos Városok Versenyek és Falvak versenyében is kiérdemelte a legvirágosabb várost megillető fődíjat.

– Jól állunk a városfejlesztési, benne a városszépítési tervek megvalósításában. Ezt a most kapott két nemzetközi elismerés is bizonyítja. Büszkék vagyunk az Európa legszebb főtere díjra és a város egészét érintő ezüstdiplomára. Jól eső érzés, egyben biztató, hogy nemcsak a városlakók, hanem a turistaként ide látogatók is észreveszik a zöldterületek növelése és a virágosítás érdekében tett erőfeszítéseinket – mondta a Magyar Időknek Kaposvár alpolgármestere.

Kérdésünkre, hogy mennyi élőmunka-többletet és költségvetési kiadást igényelt az önkormányzat részéről az idei megméretésre való felkészülés, Borhi Zsombor kijelentette: semmivel se többet, mint a korábbi években. – Van egy városkép-fejlesztési koncepciónk, amelynek irányáról időnként visszajelzést kapunk – fűzte hozzá.

A lap kérdésére, hogy melyek lesznek a közeljövő legjelentősebb és legátfogóbb környezetszépítő akciói, a politikus elmondta: a kórház lebontásra ítélt déli tömbje helyén egy környezetbarát gépjárműparkolót és egy okos parkot alakítanak, a színház rekonstrukciójának befejezése után megújul a teátrum mögötti park, és a Petőfi teret magában foglaló közlekedési központ is a tiszta, egészséges, jó levegőjű zöld város megvalósítását szolgálja.

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének története Franciaországba nyúlik vissza, ahol az első versenyt 1959-ben rendezték meg. Ma már a kontinens tizenkét országa verseng a fenntartható fejlődés, az épített és a természeti örökség megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, de legfőképpen a település virágos, zöld területe érdekében tett helyi erőfeszítések elismeréséért.

Magyarország a turisztikai ágazat kezdeményezésére 1990-től, a közép-keleti országok közül elsőként csatlakozott az Entete Florale Europe-versenyhez. Az elmúlt másfél évtizedben a magyar települések 9 arany-, 25 ezüst-, 10 bronz- és 10 Európai-díjat nyertek.

A falvak idei versenyében Tihany szerzett aranyérmet, s ezzel Siófok, Füred, és Györök után újabb balatoni település került a kontinens legszebb városainak és falvainak listájára.

 

Forrás: Magyar Idők 

Megosztás:

Címke: , , , ,