Szenvedélyük az egészség

2016. november 16. 17:17 | Laczkó Viktória

Szenvedélyük az egészség - bizonyítják évente kétszer a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai, valamint a Békéscsabai KEF Drogprevenciós munkacsoportja. Immár 21. éve rendeznek középiskolások számára vetélkedőt, mely témája a drogprevenció, a sport és az egészséges életmód.

Hat állomás, hat különböző feladattípus várta a fiatalokat a Csabagyöngye Kulturális Központ Kaszinójában rendezett vetélkedőn. A város összes iskolája képviseltette magát a rendezvényen: összesen 19, három fős csapat teljesítette a feladatokat.

A rendezvény célja az egészséges életmódra való nevelés. Az egyik etapnál az újraélesztést mutatták be. Nagy Martin kérdeztük arról, hogy mire kellett figyelnie, miközben újraélesztett: azt figyeltem, hogy mennyi levegőt kell befújni, és az elején az elsőt elrontottam, de utána ment. Valamint utána az sem mindegy, hogy a kezünket, hogy helyezzük, hova tesszük, mert könnyen bordatörés lesz a vége. 

A vetélkedőn az alkohol, a drog, a szexualitás és a fogyatékossággal kapcsolatos kérdésekre adtak választ a középiskolások. A program sikerét példázza, hogy bekerült a város ifjúsági programjába is - fogalmazott Szenti Zoltánné a Békéscsabai Védőnői Szolgálat vezetője. 

- Jó visszhang, hogy a gyerekek várják a vetélkedőt, a tavalyi évben bekerült a város ifjúsági programjába, fölfigyelt rá az Országos Egészségnevelési Intézet erre a programra és már nem is kell mondani, hogy ilyen vetélkedőt akarunk szervezni, az önkormányzat mellénk áll, támogatja anyagilag is - mondta a szakember. 

A Békéscsabán tanuló fiatalok körében készített felmérést Herczeg Tamás. Ebben 1000-1100 közötti, 16-17 éves diákot kérdezett meg. - Az egy nagyon szép tapasztalata ennek a lekérdezésnek, hogy a 14-15 érték közül az egészséges életvitelt, az egészséget, a sportot tartják a legfontosabbnak a megkérdezett diákok. Van tehát akkor építenünk, amikor arra gondolunk, hogy az Szenvedélyünk az egészség című vetélkedő fontos és érdemes megszervezni.

A következő program jövő év tavasszal várható.

FEL