Szentkirályi: Többezren dolgoznak azon, hogy megkapjuk a védettségi igazolványt

2021. május 7. 08:07 | Varga Diána

A védettségi igazolványok kiállítása mögött óriási logisztika és szervezés áll – mondta a kormányszóvivő péntek reggel.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában arról beszélt: azon dolgoznak, hogy mindenki mielőbb megkapja a védettségi igazolványt. Mint mondta, a többség ebből a munkából annyit vesz észre, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltást, majd jó esetben tíz nappal később megérkezik a védettségi igazolvány, ugyanakkor leszögezte, hogy óriási logisztika és szervezés áll e mögött, többezer ember dolgozik azon, hogy az adatok bekerüljenek a rendszerbe, a kártyát legyártsák és kiszállítsák, éppen ezért a kormányszóvivő mindenkitől türelmet kért.

Rámutatott arra is: négy hét alatt kétmillió védőoltást adtak be Magyarországon, technikai hibák felléphetnek, ugyanakkor megfogalmazása szerint más uniós országban nem az jelenti az elsődleges kérdést, hogy ki mikor kapja meg a védettségi igazolványt, hanem az, hogy az állampolgárok egyáltalán oltást kaphatnak-e.

Arra a kérdésre, hogy hol nézhetünk utána annak, jól vannak-e rögzítve az adataink, azt a választ adta, hogy az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESzT), ha pedig problémát észlelünk, azt a magyarorszag.hu oldalon és a kormányablakokban jelezhetjük, utóbbi esetben a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyekhez nem kell előzetesen időpontot foglalni.

Szentkirályi szerint az oltásra regisztráltak mintegy nyolcvan százaléka kapta már meg a vakcinát, jövő héten pedig a 16-18 év közöttiek számára kezdik el beadni a koronavírus elleni anyagot. Úgy fogalmazott, érezhetően van oltásellenes hangulat az országban, ezt részben az egymással versenyző gyógyszergyáraknak és annak tulajdonítja, hogy üzleti érdekek alapján támadnak egyes vakcinákat, másrészt a baloldalt is hibáztatta azért, mert támadják a keleti vakcinákat.

Kitért arra is, hogy Magyarországnak több állammal van már kétoldalú megállapodása arra vonatkozóan hogy az államok elfogadják egymás oltási igazolványait és az ahhoz fűződő jogokat, ilyen Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein, emellett jelenleg is zajlanak a tárgyalások például Izraellel és Görögországgal.  

További programok »

FEL