Szén-monoxid mérgezés történt Sarkadon

Szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt kórházba szállítottak egy embert a mentők Sarkadról.

Szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt kórházba szállítottak egy embert a mentők egy Sarkadon álló családi házból kedden éjszaka. 

A családi házban bejelzett a szén-monoxid érzékelő. A helyszínre érkező gyulai hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amely kimutatta a veszélyes gáz jelenlétét. Az ingatlanban lakó hölgy rosszullétre panaszkodott, ezért a tűzoltók értesítették a mentőket, akik szén-monoxid mérgezés gyanújával kórházba szállították a lakót.

Az esettel kapcsolatban a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a veszély nem pusztán a fűtési szezonban, hanem egész évben fennáll. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobil klíma egyidejű működése mind szerepet játszhat a csendes gyilkos keletkezésében, az otthonunkat tehát ismernünk kell, a benne működő eszközökre rendszerként kell tekintenünk.

A felmérések ugyan azt igazolják, hogy egyre többen tesznek családjuk és önmaguk biztonságáért, érzékelőket vásárolnak, de tisztában kell lenni azzal is, hogyan kell ezeket szakszerűen felszerelni, használni, illetve karbantartani. Figyelmet kell továbbá szentelni a készülékek szavatossági idejére, valamint arra, hogy a katasztrófavédelem szakemberei nem árulnak, és nem szerelnek fel szén-monoxid-érzékelő készülékeket, nem jogosultak készpénz átvételére sem. A katasztrófavédelmi igazgatóság hivatásos állományának tagjai egyenruhát viselnek és arcképes szolgálatai igazolvánnyal rendelkeznek.

 

Megosztás:

Címke: , ,