Szelídgesztenye lett a 2017-es év fája

2017. november 9. 16:23 | Bugyi Diána

Az Ökotárs Alapítvány idén immár nyolcadik éve rendezte meg az Év Fája versenyt, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életben betöltött szerepére. A zsűri a nevezett 48 fa közül a nyár folyamán választotta ki a döntős 13-at. Több mint 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája címért versengő fákra a szeptember elejétől október közepéig tartott online versenyben.

A 2017-es fődíjat elnyerő fa, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje, egy 300 éves túlélő, amely a helyiek számára a folytonosság jelképe. A település messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, mely körbeöleli a 400 lelkes kis falut. A fonyódi fehér nyárfák a parti ligetek fái közül megmaradt két példány. A hajdani községi strandot díszítő méteres átmérőjű fák az árnyat adó, forróságot enyhítő és a jellegzetes Balatoni látképet adó vízparti ligeterdő részei voltak. Az Országos Erdészeti Egyesület a gyulaji odvas hársfának adta különdíját.

Zengővárkony szelídgesztenyéje részt vesz majd a 2018 elején zajló európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Várhatóan február 1. és 28. között lehet majd szavazni a magyar jelöltre.

 

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben (a fák képei megtekinthetők itt):
Zengővárkony hős szelídgesztenyéje - 4088 szavazat
A nyírbátori tölgyfa - 3754 szavazat
Ősi gubacsi testvérfák - 2221 szavazat
A gyulaji odvas hársfa - 2123 szavazat
A szentkirályi hazaváró nyár - 1183 szavazat
Imrehegyi terebélyes eper - 959 szavazat
A délegyházi vadkörtefa - 902 szavazat
Horvátnádaljai platánfák - 834 szavazat
Vörösvári vén eperfa - 806 szavazat
Fonyódi fehér nyárfák - 563 szavazat
Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus - 552 szavazat
Hevesy György ciprusfája - 402 szavazat
Családi almafa - 76 szavazat

 


Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát, hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2017-ben az év fafaja a vadalma, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület 2012-ben csatlakozott.

 

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

További programok »

Itthon

412 sportoló futott a világ minden táján a koraszülöttmentő támogatásáért

A koronavírus-járvány miatt online rendezték meg idén a hagyományos Linamar Jótékonysági Futóversenyt. Az újragondolt kezdeményezésnek köszönhetően idén a sportolók Németországból és Kanadából is a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját támogatták a verseny nevezési díjával. A Szabadkígyósi Szabadi Sport Club focistái és néhány családtagjuk – összesen negyvenketten – pedig úgy döntöttek, hogy közösen futják le a távot a nemes célért.
2020. szeptember 27. 20:57
FEL