Szelfizni is lehet majd a Rőzsehordó nő szobra előtt a kisligetben

2022. március 21. 13:33 | Such Tamás

A békéscsabai Munkácsy-negyed második köztéri szobrát leplezik le március 23-án (szerdán) 14 órakor, az Aradi vértanúk ligetében. Ezúttal Munkácsy Mihály Rőzsehordó nő című alkotása elevenedik meg 3D-s formában.

Az elmúlt év novemberében Boros Péter Munkácsy életnagyságú szobrát avatták fel a Munkácsy Mihály Múzeum lépcsőjén. Szerdától pedig már a csabai születésű, ám a szeptember óta Szegeden tevékenykedő Prisztavok Tibor szobrászművész, művésztanár Rőzsehordó nőjét láthatják a kisligetben sétálók.

 (Tibort 36 éve ismerem; tegeződve beszélgettük.)

 

– Miben tér el a munkád ez eredetitől?

– Eleve egy kétdimenziós kép háromdimenzióssá való átalakítása mindig valami absztrakciós folyamattal jár. De ez visszafele is igaz: egy portré megrajzolásánál épp a 3D-látványnak a 2D-re való fordítása történik. Hozzáteszem, a rajzolás inkább agyi tevékenység, mint kézügyesség. Azonfelül minden képzőművészeti tevékenységben van absztrakció; még akkor is, ha egy vers egy értelmes szöveggé áll össze, mert az is egy nyelvi attrakció.

 

Fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

Fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

 

Egy rajzot is, szobrot is ugyanúgy kell elképzelni, mint egy térbeli kottát. Például René Magritte A képek árulása (ez nem egy pipa) című alkotásában is egy pipát fest le. A kép életszerű, de mégis csak asszociálunk a pipára, hiszen a valóságban nem tudod megszívni. Gyakorlatilag itt is erről van szó, hogy ez nem egy ember, hanem egy embert imitáló alkotás.

 

– Manapság a szobrok leginkább úgy élnek, ha az emberek szelfit készítenek előtte/vele. Gondolom a Rőzsehordót sem fogják kímélni.

– Igen; így is van kialakítva körülötte a tér. De ez nem baj, mert valójában változik a világ, a művészet, a helye és a befogadó is.

 

– Mi a pontos méret?

– 1:1 méretarányú, ha a modell felállna, akkor 160 centiméretes lenne.

 

– Ha egy húzós csabagyöngyés koncert után a ligetben kóricáló fiatalok meglátják és „megtalálják” a szobrot, fennállna a veszélye, hogy meg-meghajlítgatnák a rőzseszálakat?

– Noha vannak térfigyelőkamerák, attól függetlenül mondtam is az öntőnek, hogy nehogy megsemmisítse a rőzse formázóit, mert szinte biztos vagyok benne, hogy valakinek megtetszhet. Hiszen drága a bronz.

***

A köztéri műalkotás a Modern Városok Program Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy negyed fejlesztési projekt (Iktatószám: GF/SZKF/1029/8/2017) keretében valósult meg.

 

Prisztavok Tibor szobrászművész – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV

Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.
2023. január 30. 18:20
FEL