Széleskörű összefogás indult a nyomdászképzés fellendítéséért Békéscsabán

2019. szeptember 30. 15:35 | Papp Ádám Sándor

A nyomda- és csomagolóanyag-gyártó ipar számára biztosítana jól képzett utánpótlást a „Packaging a Te jövőd” elnevezésű kampány, amelyről hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatót Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A hazai GDP közel 5 százalékát megtermelő, Magyarországon 10 ezer embernek munkát adó nyomdaipari ágazatban jelenleg 3-4 ezer fős munkaerőhiány van. A csomagolóanyag-gyártó cégek Békéscsabán 1500 főnek biztosítanak munkát, azonban ezeket a számokat növelni kell – fogalmazott Kása István Zoltán.  Az ügyvezető igazgató emlékeztetett, hogy 2014-ben indult el a „Gyere közénk nyomdásznak” akció, melynek egy további programja a közérdekű kötelezettségvállalási megállapodás. Ennek lényege, hogy számos Békés megyei nyomda, illetve Békéscsaba önkormányzata összefogásával egy közös pénzügyi alap jött létre az oktatás minőségének javításáért. Az akció segítségével a nyomdászoktatók javadalmazása többletbérrel egészült ki, ezzel is biztosítva a minél magasabb szintű képzés megvalósulását. A projekt az elmúlt években is folytatódott és alakult át az immár 4 pilléren nyugvó „Packaging a Te jövőd” programmá.

– Először 13-14 éves gyermekekkel kell megismertetnünk és számukra vonzóvá tennünk a nyomdaipart, a csomagolóanyag-gyártást. Ennek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan nőtt a jelentkező tanulók száma, így jelenleg 137 diák tanul a nyomdaipari és a kiadványszerkesztő technikus szakokon – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. Kása István Zoltán hozzátette: a második pillér, a szakmai oktatók pénzügyi dotálása ott tart, hogy összesen 13 csomagolóiparhoz köthető cég csatlakozott a felajánláshoz, így a békéscsabai önkormányzat által biztosított 6,6 millió forinttal kiegészítve, együttesen 13,2 millió forintnyi hozzájárulás gyűlt össze a 2019/20-as tanévre.

 
Békéscsaba lehet a nyomdászképzés központja

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója felhívta a figyelmet a projekt harmadik pillérére, a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont létrehozására, melynek alapkövét az elmúlt héten tették le.

– A képzőközpont létrehozásával elmondható, hogy a hazai nyomdaipari képzés központja a jövőben Békéscsaba lesz, hiszen az országban nincs hasonló oktatási intézmény. A beruházás végeztével a fiatalok a legmodernebb körülmények között tanulhatnak egy olyan szakmát, amely elsajátításával a jövőben biztos lesz az elhelyezkedésük. A közel 2 milliárd forintos beruházás másik részeként létrejön városunk legkorszerűbb kollégiuma is, amely nagyszámú diákság befogadását biztosítja majd, ezzel is vonzóbbá téve az ország más részéről érkező tanulók számára a képzőközpontot – fogalmazott a főigazgató.

 
Nem csak a hagyományok a fontosak, hanem a jövő is

A térség országgyűlési képviselője elmondta: a nyomdaiparnak jelentős hagyományai vannak Békéscsabán és Békés megyében, de fontos, hogy jövője is legyen annak.

– Ahhoz, hogy jövője is legyen a nyomda- és a csomagolóiparnak, az kell, hogy a diákok vonzónak találják a szakmát. Ennek érdekében a Modern Városok Programban elnyert 2 milliárd forintból létesül Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont Békéscsabán. Továbbá az is szükséges, hogy a szakképzéstől kezdve a felsőfokú oktatáson keresztül maga az ipari termelés, majd az értékesítés teljes vertikumában jelen legyünk, hogy ne csak múltja, hanem jövője is legyen a nyomdaiparnak és a csomagolóiparnak Békéscsabán – emelte ki Herczeg Tamás.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a negyedik pillér a közeljövő tervei között szerepel, amely a felsőfokú mérnökképzés elindítása lesz a megyeszékhelyen.

További programok »

FEL