Szedd magad! akció a Csabagyöngye ültetvényen

2022. augusztus 13. 18:17 | Szabó Judit

Stark Adolf békéscsabai szőlőnemesítő nevéhez fűződik a Csabagyöngye szőlő, melynek megőrzésére és bemutatására létesített ültetvényt a város 2011-ben a Kenderföldek és a Csaba-tó között 2 hektáros területen.

A Csabagyöngye szőlő Stark Adolf munkássága nyomán indult világhódító útjára a 20. század elején az egyik legkorábbi érésű csemegeszőlő-fajtaként, melyből leghamarabb készülhet újbor. 

– Erjedéskor a szőlő szénsavas állapotba kerül, amit akkor töltenek palackba. Ezáltal megőrzi ez a szénsavas jelleget, azt a kiváló, zamatos aromát ami a Csabagyöngyét jellemzi – fogalmazott Hankó János.

Fotó: behir.hu

A Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke hozzátette, hogy az idei évi termést és annak feldogozhatóságát nagyban befolyásolta az aszály. A szőlőszemek elfonnyadtak, a leveleik több helyen elszáradtak. A szombati Szedd magad! akció szervezői a fent említett szőlőfajta mellett más, már beérett gyümölcsökből is biztosítottak szedési lehetőséget.

Fotó: behir.hu

A Csabagyöngye csemege fajta mellett, a Néró, Esther, Palatina és a Lidi fajtákból is szemezhetett az összesen mintegy kétszáz főnyi kilátogató. A szervezők szeretnének a következő hét vége fele is egy hasonló megmozdulást, az időpont azonban az államalapítás ünnepe miatt még nincs pontosítva – erről a kör közösségi oldalán olvasható majd bővebb információ.

 

További programok »

FEL