Szarvas Péter: Továbbra is fontos betartani a szabályokat

2020. május 30. 17:07 | Gyemendi Réka

Szarvas Pétert ezúttal is a koronavírus-járvány miatt az utóbbi időben hozott intézkedésekről, a veszélyhelyzetben hozott szigorú szabályok enyhítésének tapasztalatairól, és a következő napokban várható lépésekről kérdeztük.

– Miután a járvány mutatói kedvezőbben alakultak, fokozatosan enyhítették a korábbi szigorú szabályokat Békéscsabán is. Melyek az utóbbi napok, hetek tapasztalatai? Betartjuk-e a még érvényben levő szabályokat?

– A saját tapasztalataim, valamint a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársainak véleménye alapján elmondhatom, hogy a csabaiak döntő többsége az utóbbi időszakban is szabálykövető volt. Az emberek elfogadták azt, hogy a koronavírus-járvány idején óvintézkedésekre van szükség az egészségünk megóvása érdekében, szeretném megköszönni ezt a fegyelmezett hozzáállást. Voltak nálunk is kirívó példák, amelyek figyelmeztetéseket, szabálysértési eljárásokat vontak maguk után, de szerencsére csak kicsi arányban. A járvány második hónapjának vége felé, amikor már észleltük, hogy jöhet némi enyhítés, sokan megkönnyebbültünk, hiszen nagyon várták már a csabaiak is, hogy a korlátozások enyhüljenek. Május 4-étől kissé fellélegezhettünk, jól láthatóan a közterületek népesebbek lettek, kinyitottak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, majd május 18-ától a belső terei is. Többet vagyunk a szabadban, jó érzés, hogy újból élettel telnek meg az utcák. Ez valóban örömteli, azonban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy továbbra is fontos betartani a szabályokat. Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön most is szájmaszkot kell viselni, és a találkozásoknál, sorban állásnál be kell tartani a megfelelő védőtávolságot egymástól, hiszen nincs vége a járványnak.

 

– A piacon a korábbi időszakban nem csak a vásárcsarnok területén, hanem a külső részeken is kötelező volt a szájmaszk használata. Május 27-étől azonban kint már nem kell maszkot viselni. Mi indokolta ezt az enyhítést?

– A csabaiak egészségének a védelmét szolgálta az az elővigyázatosságból meghozott döntés, hogy a piac külső részén is mindenki viseljen szájmaszkot. A járvány enyhülése miatt azonban úgy gondoltuk, hogy ezen már lehet enyhíteni. Viszont a csarnok területén továbbra is kötelező a maszk viselése vagy a száj és az orr eltakarása a vásárlóknak és az árusoknak is, ezt kormányrendelet írja elő.

 

– A rendelkezések szerint lehet nyári táborokat tartani. Korábban említette, hogy az önkormányzat a szokásos nyári, napközis tábort a Lencsési iskolában és az Erzsébethelyi iskola Madách utcai telephelyén tartja meg. Lehet-e már részleteket tudni erről?

– Mivel gondoltuk, hogy idén nyáron nagy igény lehet a napközis táborra, ezért a tankerületi központ vezetőjével, Bánki András igazgatóval időben megkezdtük az egyeztetéseket erről, hogy legyenek elképzeléseink, ha megnyílik ez a lehetőség. A központi szabályrendszer kialakítása folyamatban van, néhány részletkérdést még nekünk is tisztáznunk kell, de a szülők és a gyerekek számíthatnak arra, hogy Békéscsabán biztosan lesz napközis tábor ezen a nyáron is. Ez több millió forintba kerül az önkormányzatnak, hisz a gyerekek csak az étkezésért fizetnek térítési díjat, de mindenképpen szerettünk volna a szülőknek ilyen módon is segíteni. A terveink szerint július elejétől öt héten át fogadják majd a gyerekeket a két iskolában. Elképzelhető, hogy a korábbi évekhez képest idén nagyobb lesz az igény a táborra, ezért folynak az előkészületei annak, hogy szükség esetén még egy iskolát megnyissunk helyszínként.

 

– Békéscsaba költségvetésében a korábban tervezett 500 milliós veszélyhelyzeti tartalékot 740 millió forintra növelték. Hogyan lehet további összegeket átcsoportosítani?

– Az már a járvány első heteiben kiderült, hogy a költségvetési bevételeink messze nem lesznek olyan mértékűek, mint ahogyan azt korábban terveztük, ezért a kieső bevételekre tartalékot kell képezni, hogy a város költségvetése egyensúlyban maradjon, fennmaradjon a fizetőképesség, tudjuk a várost és az intézményeit működtetni. Év elején úgy láttuk, hogy 2020-ban 13 milliárd működési bevétele lesz a városnak, és 13 milliárdos kiadással számoltunk. A járvány miatt azonban a bevételeink biztosan nem fogják elérni a 13 milliárdot, ezért a kiadásainkat is a csökkenő bevételekhez kell igazítani. Hogy elég lesz-e a kieső bevételek ellensúlyozására a 740 millió forint, ezt még nem tudjuk megmondani, ha ez kevésnek bizonyul, további takarékosságra, további megszorításokra lehet szükség. A tartalékképzést igyekszünk úgy megoldani, hogy az önkormányzati munkahelyeket továbbra is megőrizzük. Az intézményeknek például már csökkentettük a dologi kiadásait, most pedig a személyi jellegű költségekben van egy korlátozás, és számos önkormányzati kiadási előirányzatot – sport, kultúra, városüzemeltetési költségek – csökkentettünk azért, hogy legyen elegendő tartalékunk. Úgy látom, hogy fegyelmezett, takarékos gazdálkodással a város fizetőképességét a továbbiakban is meg tudjuk őrizni, és az intézményeinket is működtetni tudjuk.

 

– A munkahelyek megőrzése a cél. A költségvetés véges, jelentős arányban szerepelnek benne a személyi kiadások. Hogyan őrizhetők meg így az önkormányzati munkahelyek?

– A város 13 milliárdos működési költségéből 6 milliárd forint személyi költség: a közalkalmazottak, köztisztviselők bére, mozgóbére, és a járulékok adják ezt az összeget. Óvónőké, polgármesteri hivatali dolgozóké, színészeké, kulturális szervezőké, szociális munkásoké. Az első, erkölcsi parancs az volt számunkra, hogy tartsuk meg a munkahelyeket, ne kelljen senkit az utcára bocsátanunk, mert fontos, hogy a csabaiak érdekeit próbáljuk képviselni. Eddig ezt megtettük, tartani tudtuk. De mégis a személyi költségeknél egy kisebb megtakarítást elő kellett írni, amely nem a munkahelyek megszűnését jelenti, hanem a személyi jövedelmeknél a mozgóbérelemek korlátozását. Azt előírtam már két hónappal ezelőtt, és tartom is ezt az intézkedést, hogy polgármesteri engedély nélkül sehol nem lehet az alapfizetésen kívüli jövedelmet fizetni senkinek. Vannak az önkormányzati szektorban olyan kollegák, elsősorban a szociális szférában dolgozókra gondolok, akik erejük megfeszítésével helyt állnak. Számukra biztos, hogy célul tűzzük ki a jutalomfizetést, mert az idősek otthonaiban dolgozó kollegák hihetetlen munkát végeznek. Megakadályozták a fertőzés bejutását. Folyamatos tisztasági intézkedésekkel erősítették az intézmények higiéniai állapotát. Gondozzák azokat az időseket, akiknek nem lehet látogatókat fogadni, nem lehet az időseknek kijönni már 2,5 hónapja. Ez olyan mentális teher is a dolgozóknak, hogy ezt jutalom biztosításával ismerjük el. Erre készen állunk, és a pénzügyi fedezetet biztosítani fogjuk. Remélem, hogy a járványügyi helyzet végén bizonyos személyi jövedelmeket, korlátozó intézkedéseket is fel lehet oldani.

 

 

– Elindult a háziorvosokat támogató rendszer, ez pontosan mit takar és hogyan segít a későbbiekben, illetve jelen helyzetben?

– Az első jelek 2018-ban, talán 2017 végétől jelentkeztek, hogy a nyugdíjba menő háziorvosok utánpótlását nehéz megszervezni. A háziorvosi ellátórendszerben kevés a háziorvoslásra jelentkező fiatal vagy középkorú személy. Ez országos jelenséggé vált, Békéscsaba sem kivétel. Az elmúlt két évben vagy nyugdíjazás, vagy haláleset, vagy más háziorvosi szándék miatt megüresedtek háziorvosi státuszok. Nagyon nehezen tudtuk az utánpótlást megoldani, az orvosi ellátást megszervezni egy-egy körzetben. Nem csak a felnőttorvosról van szó, hanem a házi gyermekorvosról és a fogorvosról. Úgy döntött a közgyűlés, hogy más településekhez hasonlóan egy külön, önálló ösztönzőrendszert dolgozunk ki a háziorvosok számára, ami vonzóbbá teszi a háziorvoslást Békéscsabán. Én polgármesteri határozattal a képviselők előzetes véleményének bekérését követően döntöttem a háziorvosi motivációs ösztönzési rendszer elindításáról. Ennek három fő eleme van. Az egyik, hogy a háziorvosok közül mindenki kap havonta a költségei viseléséhez támogatást. Ez 40, 32, illetve 25 ezer forint havonta háziorvosonként. Háziorvosi praxis megvásárlásának szándéka esetén a város igény esetén 2,5 millió forintot ad a háziorvoslásra pályázó orvosnak, hogy meg tudja venni a praxist, ha erre igény van, más háziorvostól. A harmadik elem egy háziorvosi kártya létrehozása, amelynek kiváltását követően a háziorvos térítésmentesen hozzájut több csabai szolgáltatáshoz. Például ingyen színházbérlet kapható a Jókai színházba, sportbérlet kézilabda, röplabda vagy a futballcsapat valamennyi mérkőzésére. Továbbá ingyenes parkolási lehetőség Békéscsabán, 120 óra ingyenes bölcsődehasználat a Belvárosi Bölcsődében gyermekenként. Valamint térítésmentesen kézbe vehető, 30 alkalmas uszodabérlet az Árpád fürdőbe, egy évben. Ha ezt a csomagot összerakjuk, és van egy olyan háziorvos, aki mindegyiket igénybe szeretné venni, ez éves szinten több, mint 100 ezer forint megtakarítás a háziorvosnak. Én ezt azért jelentősnek mondanám. A költség-hozzájárulás, a praxisjog megvásárlásával kapcsolatos támogatás, illetve a háziorvosi kártyát összességében vonzónak találjuk. Előzetesen 8 háziorvossal volt konzultáció, hogy hogyan értékelik ezt a rendszert. Mindenki elfogadta. Néhányuk részéről felmerült, hogy ezt még erősíteni lehetne a jövőben. Nem is zárkózunk el ez ellől. Ezt most elindítjuk, a tapasztalatokat gyűjtjük, értékeljük, később lehet erősíteni ezt a rendszert. Reméljük, hogy a háziorvosi ellátás személyi háttere biztonságos marad.

 

– Június 4-én az Árpád Fürdő megnyílik a sportolók, június 11-én pedig a nagyközönség előtt. Miért született ez a döntés, hogy két lépcsőben nyitják meg az intézményt?

– Amikor a korlátozó intézkedések feloldásának híre szétáramlott a városban, nagy nyomást helyeztek rám vízi sportok versenyzői, sportvezetők, a vízilabdások, és az úszók. Illetve a civil lakosságtól is folyamatosan kaptam az üzenetet, hogy szeretnének úszni a strandon. Ezt teljesen megértem, én magam is versenyúszó voltam, így tudom, hogy egy úszó a vízben érzi jól magát. De polgármesterként azt gondolom, hogy az elővigyázatosság, az óvatosság előrébb való. Egy strand, ahol az emberek közelségét nagyon nehéz megakadályozni, fokozott kockázati hely járványügyi szempontból. Óvatos döntést kellett hozni, ezért kétütemű strandnyitásról döntöttünk. Június 4-én, csütörtöktől a sportolók birtokba vehetik az uszodát. Addigra a szakemberek feltöltik a medencét, elvégzik a higiéniai elemzéseket, valamint a víz kémiai összetételének ellenőrzését is. Kétszer kell megnézni a víz állapotát, hogy úszásra alkalmas legyen. Egy héttel később, június 11-e csütörtök 0 órától pedig a civil lakosoknak is kinyitjuk az Árpád fürdőt. Addig pedig felmérjük, hogy az úszók kapcsán milyen problémák jöttek elő, kell-e valami különleges intézkedést tenni a civilek egészsége védelmében. Egyelőre a strandon csak a szabadterületet lehet használni. A Jázmin center, valamint a nagy lépcsőzetes lelátó alatti öltözőterület nem lesz nyitva. De vannak a szabadtérről hozzáférhető mosdók, zuhanyzók, öltözők. Tehát lényegében az alapszolgáltatások rendben lesznek. A fürdő kapcsán az átmeneti időszakra egy átmeneti jegy- és tarifarendszert dolgozunk majd ki. Rövidesen erről is beszámolunk.

 

– Kerékpárutak építésével kapcsolatban születtek döntések. Melyek ezek a kerékpárutak, amelyeket most érinthetnek bizonyos beruházások?

– Békéscsaba kerékpáros város, az országos átlaghoz képest jóval többen kerékpároznak nálunk. Az országos átlag 26-27%, Békéscsabán ez 34-35%. Ennyien használják rendszeresen a kerékpárjukat közlekedéshez. Ezért több éve fejlesztjük a kerékpárút-hálózatot a kerékpárosok biztonsága érdekében. Most valóban nagyon jelentős új szakaszok megépítése kezdődhet el. A Modern Városok Program keretében a Wenckheim kerékpárútnak néhány nagyon fontos szakasza épül majd ki és újul meg. Megújul továbbá a Bartók Béla úti kerékpárút, a Kétegyházi- és Temető sori kerékpárút is. Új kerékpárút épül a Kígyósi és a Kerekegyházi úton a bányatavak déli csücskéig. Teljesen felújítjuk a közkedvelt, Élővíz-csatorna partján lévő kerékpárutat, ami a Lencsési hídtól egészen Veszelyig tart. Sajnos ennek a kerékpárútnak széttöredezett a burkolata, leszűkült, balesetveszélyes itt-ott. Az az út ki lesz szélesítve 2 méter 25 centiméteresre, új burkolatot kap, megerősítjük a töltést. Ez egy közkedvelt futó- és kerékpárút hely. A kivitelezés rövidesen elindul. Illetve megújul a Veszelytől Póstelekig vezető közút, ami azt jelenti, hogy kiszélesedik, új burkolatot kap, a két szélére pedig két kerékpársávot fogunk felfesteni. Jó hír a gerlaiaknak, hogy a gerlai kerékpárútnak a Május 1. tsz bejáratától az Ó-körös hídjáig terjedő szakaszt, ami szűk, töredezett, balesetveszélyes; teljesen felújítjuk, rendbe tesszük, kiszélesítjük. És a mezőmegyerieknek is jó hírrel tudok szolgálni. A Mezőmegyerre vezető kerékpárút utolsó szakaszát is rendbe tesszük. Az evangélikus temetőtől Mezőmegyerig tartó, talán majdnem 3 kilométer szakasz teljesen meg fog újulni. Remélem, hogy jól fogadják a kerékpározók.

 

– A következő időszakban mire számíthatunk Békéscsabán?

– Folyamatosan figyeljük a jogszabályokat és azokhoz alkalmazkodunk. Az önkormányzati fenntartású óvodáinkban, bölcsődéinkben folyamatosan nő a kapacitások kihasználtsága, az 1600 gyermekből már 1000 jár óvodába és a 280 bölcsődésből majdnem 200 a bölcsődébe. Nagyobb már a mozgás a háziorvosi rendelőkben is, figyeljük a leterheltséget, biztosítjuk a védőeszközöket. Nagyon fontos az is, hogy a fokozott kockázatnak kitett szépkorúak védelmében a bentlakásos szociális otthonokban továbbra is látogatási tilalom van érvényben, és szabályok maximális betartásával működnek az otthonok. A Magyar Közlöny május 27-ei számában megjelent, hogy már a szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás is megengedett, amennyiben a rendezvény szervezője biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket. A nézők például egy sportmérkőzésen csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, közvetlenül egymás mögött nem ülhetnek és köztük legalább 1,5 méter védőtávolságot kell biztosítani. Sajnos tapasztaltuk, hogy az elmúlt két hónapban a járványügyi helyzet miatt nőtt a munkanélküliség Békéscsabán is, de bízom abban, hogy a csabai cégek visszaerősödése elindul, újból lesznek megrendeléseik és nőhet a foglalkoztatás.

További programok »

FEL