Szarvas Péter: Fontos a megelőzés és a gyors, határozott intézkedés

2020. március 14. 09:10 | behir

Veszélyhelyzetet hirdetett szerdán a magyar kormány. Ennek következtében számos intézkedés lépett életbe. Hogy ebből mit érzékelhetünk, illetve mire kell figyelnünk, arról a 7.Tv Aktuális című műsorában Szarvas Pétert, Békéscsaba polgármesterét kérdezte Varga Diána műsorvezető.

– A városvezetés konzultált már a Békés Megyei Központi Kórházzal, azzal kapcsolatban, hogy zavartalan lesz-e az ellátás, ha esetleg itt is kialakul egy vírusfertőzés?

Szerdán a kormány vészhelyzetet rendelt el, és az ilyen járványügyi helyzetben a kormánynak, az államnak a feladata elsődlegesen az intézkedések meghozatala. Ettől függetlenül fontos számunkra, hogy a legfontosabb hírekről időben értesüljünk. Legfrissebb ismereteim arról vannak, hogy Békés megyében, és természetesen itt Békéscsabán sincsen koronavírussal fertőzött beteg. A kórház vezetésével folyamatosan beszélünk, folyamatosan tájékoztatást kérünk, amit meg is kapunk minden esetben. A Békés Megyei Központi Kórházban rendelkezésre állnak a feltételek a szűréshez, a vizsgálatok elvégzéséhez. A vizsgálati anyagot ezután Budapestre, a központi laborba küldik. Ebben a tekintetben minden rendben megy.

 

 

– A háziorvosok esetében mi a helyzet? Velük is konzultáltak már ezzel kapcsolatban?

A háziorvosi szolgálat kapcsán azt tudom elmondani, hogy a népegészségügyi intézet és a megyei tisztiorvos adja meg ilyen helyzetben az adatokat a háziorvosoknak. Békéscsabán a háziorvosi ellátás működik, különösebben új teherrel egyelőre nem kellett szembesülniük. Ez vonatkozik az ügyeleti ellátásra is: a csabai kórházban biztosítja Békéscsaba önkormányzata a gyermekorvosi és a felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátást. Megfelelő módon finanszírozzuk az ügyeleti ellátást, 47 millió forintot adunk erre egy évben. Ha járványügyi helyzetben valamilyen különleges intézkedést hozni, azt az ügyeleten is a népegészségügyi intézettől, vagy a megyei tisztiorvostól kapják meg az orvosok. De figyeljük ezt a folyamatot is természetesen.

 

– A szerdán megjelent Magyar Közlönyben az olvasható, hogy a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról a polgármesterek kötelesek gondoskodni. Ez mit jelent egészen pontosan?

A legmodernebb kori Magyarország 30 évében nem volt még olyan eset, mint ami életbe lépett most március 11-én délutántól a veszélyhelyzet kihirdetésével. Ezt a rendelkezést ismerjük. Azonban annak, hogy pontosan mi a polgármester feladata egy házi karanténba történő izoláció esetén, még részletes jogszabályi háttere nincsen. Tisztázni fogjuk ezt is természetesen. Azt gondolom, ha egy személyt házi karanténba kell zárni, ez azt jelenti, hogy nem érintkezhet a külvilággal, de számára biztosítani kell például az élelmezést, az egészséges élet feltételeit, ezt pedig a polgármesternek kell megszervezni. Abban egészen biztos vagyok, hogy az élelmezés kapcsán lesz tennivaló, de egyelőre ilyen gond még nincsen Békéscsabán.

 

 

A veszélyhelyzet nem irányelvekről szól: jogszabályok vannak, amelyek betartása mindenkinek kötelező

 

 

– A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése után polgármester úr összehívta az intézményvezetőket, és egy értekezletet tartott. Tudhatjuk-e, hogy ott mi hangzott el?

Nagyon fontos volt, hogy gyorsan, határozottan intézkedjünk. Minden intézményvezető, illetve városi cég vezetője tudja, hogy mi a feladata egy veszélyhelyzet elrendelésekor. Először tisztáztuk dr. Bacsa Vendel jegyző úrral, hogy mi a jogi tartalma egy ilyen veszélyhelyzetnek. Nagyon fontos tudni, hogy itt nem irányelvekről van szó, nem viselkedésmintát vár el a kormány, hanem jogszabályról van szó, amelynek a betartása kötelező. Ugyanúgy vonatkozik az állampolgárokra, a polgármesterre, vagy bármelyik intézményvezetőre. Ezt természetesen sulykolnunk nem kellett, mert ezzel az intézményvezetőink, cégvezetőink tisztában vannak. Azt kértük tőlük, hogy a megelőz intézkedéseket, szervezési, fertőtlenítéssel összefüggő intézkedéseket hozzák meg. Ebbe természetesen beleértjük a fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítéshez szükséges eszközök vásárlását, felszerelését, a takarítási gyakoribbá tételét, de fontos a szellőztetés, és a papírtörölközők használata is a textiltörölközők helyett. A higiéniai szabályok betartása elsődleges, kértük, hogy ezt tudatosítsák a munkavállalóikkal és az intézményükbe látogatókkal is. Ez volt az egyik, amit leginkább hangsúlyoztunk. A másik pedig az, hogyha többletköltsége lesz az intézménynek év közben a járványügyi helyzettel összefüggésben, ezt az önkormányzat meg fogja téríteni egy később elkészített kimutatást követően. Emellett arra hívtam fel a figyelmet minden vezető számára, hogy a közvélemény tájékoztatása úgymond egy csatornás legyen. Itt a városban is egycsatornás módon tájékoztassuk a lakosságot. Ezt én irányítom. Nyilatkozni a járványügyi helyzetről én tudok, én fogok az elkövetkezőkben is. Ezért arra kértem a vezetőimet, hogyha a média részéről van érdeklődés, azt továbbítsák a polgármesteri kabinet felé, és én minden esetbe rendelkezésre fogok állni. Azért fontos ez, mert a lakosságot egyértelműen kell mindig tájékoztatni, következetességet tartani kell. És ha egy ilyen nagyon fontos ügyről sokan nyilatkoznak, akkor esetleg félrecsúszhatnak az információk, és zavaróak lehetnek. Tehát egycsatornás, úgymond polgármesteri tájékoztatás lesz erről az elkövetkezőkben. Bárki kereshet, a nap bármelyik órájában rendelkezésre fogok állni.

 

– Az imént említette, hogy az intézmények vezetőitől kérték az óvintézkedések bevezetését. Tehát ez a gyakoribb kézmosás, fertőtlenítőszerek használata. Gondolom, hogy ez a polgármesteri hivatalra ugyanígy igaz.

Igen, hiszen a polgármesteri hivatal is egy intézmény, ami a jegyző úr irányít. Jegyző úr elrendelte a takarítási tevékenységen belül az olyan eszközök, tárgyak fokozott, fertőtlenítőszerrel való tisztítását, amit többen is érintenek: kilincsek, vizesblokkokban a különböző eszközök, bútorzaton a kilincsek, székkarfák. Tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed leginkább a koronavírus, ezért vigyázni kell. Szerencsére kitavaszodott, a szellőztetés nem probléma. Ezeket az óvintézkedéseket meg kell tenni. Jegyző úr emellett jóval több fertőtlenítőszert tartalmazó eszközt tetetett fel a polgármesteri hivatalban, mosdóhelyiségekben és máshol is. Mi magunk is élen jártunk az óvintézkedések megtételében.

 

– Az egyetemeken elrendelték a látogatási tilalmat. Az iskolákban erről még nincsen szó. Az általános iskolák állami fenntartásban vannak, de az óvodák azok önkormányzati fenntartásban működnek. Ön szerint lehet arra esély, hogy elrendelik majd akár az óvodák bezárását is?

Békéscsabán egy felsőfokú intézmény van, a Gál Ferenc Főiskola. Rektor úr tájékoztatott arról, hogy a kormányrendeletnek megfelelően a tanítási szabályokat úgy módosították, hogy csak távtanítás, távoktatás lehet a békéscsabai campuson is. Az óvodák kapcsán pedig jelenleg az a rendelkezés van érvényben, hogy nyitva vannak, a gyermekek látogathatják a bölcsődéket, óvodákat, általános iskolákat, és a középiskolákat egyaránt.

 

– Azt is tudjuk, hogy a 100 főnél nagyobb, zárt téren tartott rendezvények, illetve az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények elmaradnak. Elmarad például a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaraton, de a színházat, bábszínházat, is érinti ez a rendelkezés, illetve elmarad a Tavaszi Fesztivál, valamint a március 15-ei megemlékezés is. Mit érinthet még ez a rendelkezés?

Jól értelmezhetőek a rendelkezések, és minden békéscsabai önkormányzat által fenntartott intézmény gyorsan hajtja végre a jogszabályi rendelkezéseket úgy, hogy időben értesítsük azokat, akik érintettek. A Csabagyöngye Kulturális Központban a Tavaszi Fesztivál meghirdetésekor nagyon sok koncert, kulturális esemény volt tervben, ezek elmaradnak. A Jókai színházban a nagyszínpadi előadások, például pont most a Krúdy Gyula: A vörös postakocsi darabjának előadásai szintén elmaradnak, de Sík Ferenc Kamaraszínházban olyan előadások megtarthatóak, amelyeknél a személyzet, a színészek, illetve a nézők száma nem éri el a 100-at. Arra kértem Seregi Zoltán igazgató ura, hogy ennek megfelelően szervezzék a kamaratermi előadásokat, a rendezvényekre járókat pedig arra kérem, tájékozódjanak, mielőtt elindulnának. Természetesen egy olyan probléma is van, hogy több száz, vagy akár több ezer előre megvásárolt jegy van már a nézők birtokában. Ezek visszaváltása elindul, mindkét intézményvezető rendben irányítja ezt a folyamatot. Felmerülhet még a múzeum, a könyvtár nyitva tartása – teljes nyitva tartással üzemel mind a két intézmény. A bábszínházban pedig szintén az a rendelkezés érvényes, hogy a 100 fő alatti meg lehet tartani, Lenkefi Zoltán igazgató úr ügyel erre. Felmerült még az uszoda, és a piac, vásárcsarnok nyitva tartása. Az uszoda és a vásárcsarnok is nyitva marad.

 

– Ha később itt is megfertőződnének esetleg többen is, akkor elképzelhető lenne, hogy mondjuk a piac vagy az uszoda zárva tartana?

Az önkormányzat eddig is figyelte és követte a kormányzati intézkedéseket. Nem kizárt, hogy újabb kormányrendeletek jelenhetnek meg. Azokat azonnal értelmezni fogjuk, és természetesen végrehajtjuk az abban szereplő utasításokat.

 

További programok »

FEL