Szarvas Péter: Békéscsaba költségvetése stabil

2023. szeptember 22. 13:28 | Vincze Attila

Sajtótájékoztatón értékelte Békéscsaba polgármestere a nyári szünet utáni első közgyűlést pénteken. Szarvas Péter többek között beszélt a város idei első féléves költségvetéséről, az Árpád-fürdő fejlesztéséről, valamint a helyi autóbusz-közlekedésről is.

A városvezető azzal kezdte, hogy a csütörtöki közgyűlésen megemlékeztek az idén 150 éves városháza épületéről, és hogy az ehhez kapcsolódó múlt heti rendezvények sikeresek voltak.

Szarvas Péter megemlítette: az ülés idején jött a hír, hogy Márton Anita világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő hivatalosan is bejelentette visszavonulását. Mint mondta, az önkormányzat szeretne ehhez kapcsolódóan egy ünnepséget szervezni, hiszen a sportoló a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club színeiben sokáig öregbítette a város hírnevét. Ennek idejéről és helyszínéről később adnak majd tájékoztatást. 

A polgármester kiemelte, hogy a közgyűlés legfontosabb napirendi pontja az idei első félévi költségvetés áttekintése volt. Megjegyezte, hogy az önkormányzat az év elején rendkívül feszített, takarékos költségvetést fogadott el; a magas energiaárak miatt nagyon sok feladatra a reálisnál kevesebb összeget terveztek. Korábban az önkormányzat úgy tervezett, hogy 2,5 milliárd forintra rúg majd a város idei energiaköltsége, végül ez szerencsére ennél jóval kevesebb lesz, nagyjából 1,5-1,8 milliárd forint körül várható az év végéig.

Szarvas Péter tájékoztatott, hogy mivel várakozáson felül alakult az első félévben a város iparűzési adó bevétele, ebből és a tervezettnél alacsonyabb energiaköltségekből adódóan 632 millió forintot tud az önkormányzat a közfeladatokra többletként szánni még az idei évben. Ebből 102 milliót a közvilágítás számláira fordítanak, 100 milliót a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. kap meg. A város 11 millió forinttal támogatja a reptér működését, a háziorvosi rendelők fejlesztésére 13 milliót biztosít, valamint tartalékba helyeznek 50 millió forintot. Ezek mellett a kritikus sportinfrastrukturális hiányosságokra 100 millió forintot szán az önkormányzat. Az összegből jut a város 800 közalkalmazottjának is, akik a köznevelésben, oktatásban és a szociális szektorban dolgoznak, közülük mindenki egyszeri, 80 ezer forintos SZÉP-kártya juttatásban részesül. 

Döntött arról is a közgyűlés, hogy a Munkácsy Negyedben az eddigiek mellett egy ötödik szobrot is kihelyeznek a Békéscsabai Napsugár Bábszínház épületénél. Ez az alkotás Munkácsy Mihály: Köpülő asszony festményének ihletése alapján készül el. 

A polgármester arra is kitért, hogy takarékos a város autóbuszközlekedése, egyre korszerűbb és kevesebb károsanyagot kibocsátó buszokat üzemeltet a Volánbusz. Mint fogalmazott, évi 300 millió forinttal egészíti ki az önkormányzat a szolgáltató gazdálkodását, mert a jegy- és bérletbevételek nem fedezik a költségeket. Előlegként 140 millió forintot utal a város a 2023. évi autóbusz-közlekedés biztosítására.

A testület döntést hozott az Árpád-fürdő fejlesztéséről, melyet egy európai uniós pályázatból finanszírozna az önkormányzat. Ebből a támogatásból a Munkácsy Negyed tovább fejlesztéseire is jutna, de magára a fürdőre fordítanának a legtöbbet. A pénzből infrastrukturális fejlesztésekre, illetve különböző attrakciókra, látványelemekre költenének. A pályázatot idén év végéig nyújtja be a település. 

A nyomda- és csomagolóiparhoz kapcsolódóan Szarvas Péter elmondta, hogy az iparág a válságok ellenére jól teljesít a városban, az utánpótlás-képzés is helyben megoldott. Ugyanakkor a speciális gépekhez jól képzett szakoktatók is kellenek, az ő bérükhöz közel kétmillió forinttal járul hozzá ebben a tanévben az önkormányzat. 

A városvezető arról is beszélt, hogy hónapok óta egyre nő a közterületen lerakott hulladék mennyisége, ezért egy új rendelet szerint azon csabaiak, akik látnak ilyen illegálisan elhelyezett hulladékot, bejelenthetik az önkormányzat számára egy, a város honlapján elérhető közterületi bejelentőn keresztül van lehetőség.

Fontos napirendi pont volt a Csányi utcai BMX-pálya fejlesztése, amelyet két ütemben 60 millió forintból modernizál az önkormányzat. Ide egyébként három térfigyelő kamera is kerül majd hamarosan. 

A közgyűlés úgy döntött, hogy 16 millió forint támogatást biztosít a Békéscsabai Médiacentrum Kft. számára azért, hogy a cég működése  átmenetileg biztosított legyen. Szarvas Péter megjegyezte: azt kérték a cégvezetéstől, hogy a soron következő közgyűlésre nyújtson be egy olyan tervet, amelyben jól láthatóak azok az intézkedések, hogyan kívánják a vállalat gazdálkodását egyensúlybe hozni. 

A grémium zárt ülésen döntött arról, hogy szociális munkáért kitüntetést adományoz Kernné Fitor Margitnak, a SINOSZ Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat volt szakmai vezetőjének. A másik elismerést a MIVA bölcsőde teljes kollektívája kapta. 

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL