Szarvas Péter: Kisebb mértékben, de idén is folytatódnak a fejlesztések

2023. február 24. 13:14 | Vincze Attila

Békéscsaba polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján értékelte a február 23-ai városi közgyűlés legfontosabb döntéseit.

Szarvas Péter először a tegnap elfogadott 2023-as költségvetés részleteiről beszélt. Mint mondta, a büdzsére nagyban rányomta a bélyegét az egy évvel ezelőtt kirobbant orosz-ukrán háború és annak inflációs, energiaárnövelő hatása. A polgármester kiemelte, hogy míg 2022-ben 740 millió forintba került a város összes villamosenergia- és a gázfelhasználása, idén már azzal terveznek, hogy ugyanez 1,6 milliárd forint lesz.

A városvezető megjegyezte, hogy ez a fajta költségnövekedés nehéz helyzetbe hozta a szakembereket a költségvetés megalkotásakor, ennek ellenére sikerült egy olyan tervezetet előterjeszteni, ami egyensúlyt mutat, egyúttal rávilágít arra, hogy több területre kevesebb pénzt tud fordítani az önkormányzat 2023-ban.

Szarvas Péter leszögezte, hogy új adónemet nem kíván a város bevezetni idén, illetve az önkormányzat úgy tervez, hogy a magas kamatok miatt hitelt sem fog felvenni. A polgármester a legfontosabb feladatnajk a 17 városi intézmény kiegyensúlyozott működését nevezte, ehhez a rendelet a forrásokat rendelkezésre bocsátja. Hangsúlyozta, hogy az óvodáknak, bölcsődéknek, kulturális és szociális intézményeknek olyan színvonalon kell működniük továbbra is, ahogy ezt a városlakók már megszokták. 

Szarvas Péter szólt a jelentősen megdrágult autóbuszközlekedésről is, amely szerinte az üzemanyag-, bér-, valamint szolgáltatás inflációra vezethető vissza. Eddig évente 220 millió forintot fizetett a város a Volánbusznak a szolgáltatásért, az idei évben már 360 millió forintba kerül a közösségi közlekedés finanszírozása.

A polgármester emlékeztetett, hogy a költségvetés főösszege 26,1 milliárd forint, ezen belül 16,9 milliárdot működésre, 9,2 milliárdot pedig a beruházásokra költ a város. Tovább folytatódnak a családbarát intézkedések, mint például a Csaba Baba program, de lesz Békéscsaba hazavár! támogatás, illetve a családoknak a nyári táborokat idén is megszervezi, működteti a város.

Az önkormányzat ezenfelül folytatja a klímavédelmi és zöldterületvédelmi intézkedéseit: a napelempark már működik, a geotermikus energia kiépítése nyáron befejeződik, de bővül az öntözött zöldterületek száma is, valamint a fásítási program sem áll le.

A város több mint 60 millió forinttal támogatja idén a nehéz sorsúakat, illetve folytatódik a szociális tűzifa program is.

Szarvas Péter felidézte, hogy június végéig közel 30 millió forinttal támogatják a háziorvosi ügyelet ellátását, azonban hamarosan ezt a feladatot az állam veszi majd át az önkormányzatoktól. 

 

 

A városvezető elmondta, hogy 2023-ban a fejlesztések nem lesznek akkora mértékűek, mint a korábbi években, de jelentős beruházások zajlanak jelenleg is a városban, mint például az új piaci vásártér kialakítása, amely Békéscsaba legnagyobb felépítmény jellegű építkezése. A tervek szerint a beruházás nyáron fejeződik majd be.

Emellett a polgármester kiemelte, hogy folytatódik a bábszínház új otthonának kivitelezése, amely várhatóan május végére, június elejére lesz kész. A nyár folyamán továbbá elindul a Deák és a József Attila utcát összekötő Sztraka-híd elbontása és az új átkelő megépítése. Kitért arra, hogy a Csányi utcán az extrém bringapark egy komoly fejlesztést kap majd idén mintegy 30 millió forintból, ezzel párhuzamosan pedig a MÁV sporttelep is megújul.

Szarvas Péter beszámolt továbbá arról, hogy a hulladékgazdálkodás kapcsán fontos fejlesztés lesz idén a Kétegyházi úton a hulladékudvar megépítése, amelynek megnyitása nyáron várható majd. 

A tájékoztatón szóba került a közfoglalkoztatás: idén március elsejétől folytatódik majd a közmunkaprogram a városban. Szó esett a szeptemberben induló óvodai nevelési évről, mely kapcsán a polgármester hangsúlyozta, hogy marad a nyolc óvodai intézmény Csabán, de a 72 helyett 70 óvodai csoport indítását engedélyezte az önkormányzat.

A jaminai bányatavak állapotával, tulajdonjogi kérdéseivel is foglalkozott a közgyűlés. A városvezetés elkötelezett abban, hogy a bányatavak környezete az eddigieknél nagyobb figyelmet kapjon. Szarvas Péter ismertette, hogy az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló területrészekre egy ötletpályázatot indít a város, amely kapcsán szelíd időtöltéshez kapcsolódó terveket várnak. 

A polgármester szólt a rendkívüli energiahelyzet miatt ideiglenesen bezárt városi intézmények további sorsáról is. A közgyűlés döntése értelmében április elseje helyett már március 27-én újra kinyitnak a kulturális intézmények a városban, vagyis ettől az időponttol kezdve újra látogatható lesz a Munkácsy Mihály Múzeum, a Jókai színház, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Csabagyöngye Kulturális Központ, illetve a Békés Megyei Könyvtár is. Utóbbi intézmény kapcsán a városvezető megjegyezte, hogy Rakonczás Szilvia nyugállományba vonul, az igazgatói posztra Juhász Zoltán pályázatát fogadta el a közgyűlés.

Szarvas Péter hozzátette: az Árpád fürdővel kapcsolatban az a döntés született, hogy április 17-éig a téli sátor marad az uszoda felett.

A polgármester megemlítette, hogy a közgyűlés zárt ülésen döntött a díszpolgári cím odaítéléséről, melyet idén Áchim L. András, egykori politikus posztumusz díjként kap majd meg. 

További programok »

FEL