Szarvas Péter: Sok egyeztetés, tárgyalás után négy helyszínen lesz új ATM Csabán

2024. június 6. 12:54 | Mikóczy Erika

Vannak, akik ma már inkább a bankkártya, míg mások a készpénz használatát részesítik előnyben, mindenesetre a készpénznek ma is megvan a létjogosultsága. Sokan felveszik a fizetésüket, nyugdíjukat, járandóságaikat, amint az megérkezik a számlájukra, ahhoz viszont, hogy ezt megtehessék, el kell menniük a legközelebbi automatáig.

Békéscsabán rövidesen újabb helyszíneken lesznek ATM-ek, hogy ha ezt a lehetőséget választjuk, a lehető leghamarabb jussunk készpénhez.  A lakossági igényeket meghallgatva Szarvas Péter polgármester személyesen egyeztetett az ATM-ek helyszínéről. A részletekről Szarvas Péter polgármestert kérdeztük.

 

– Április közepétől az MHB Bank a város számlavezető pénzintézete. Már a szerződés aláírásakor szóba került, hogy ez milyen előnyökkel jár a jövőben. Ezek egyike volt az új ATM-mek telepítése. Miért van szükség ezekre?

– Számos lakossági jelzés érkezett hozzám és képviselőtársaimhoz azzal kapcsolatban, hogy nincs készpénzfelvételi lehetőség több városrészben, így sokaknak be kell kerékpározniuk vagy utazniuk, ha készpénzre van szükségük. Ezt szerettük volna megoldani. A helyszínek kiválasztásánál prioritás volt, hogy a belvároson kívül, a külső településrészek egy része is kaphasson ATM berendezést. Hosszas előkészítő munkát, tárgyalásokat követően Mezőmegyeren, Gerlán, Jaminában és a piac területén lesz egy-egy ATM.

Az, hogy több olyan városrészben, ahol eddig nem volt ilyen készpénzfelvételi lehetőség, mostantól pedig lesz, az mindenképpen előnnyel jár az ott élők számára. A lakosság könnyebben, utazások nélkül férhet majd hozzá a készpénzhez. Ez különösen fontos lehet az idősek, a mozgásukban korlátozottak vagy a kisgyermekes családok számára.

– Milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valahová automatát telepítsenek?

– Azon túl, hogy számos lakossági megkeresés és észrevétel érkezett hozzám azzal kapcsolatban, hogy hol, mely városrészekben lenne nagy szükség ATM-ek telepítésére, több, a pénzintézet által támasztott feltételnek is meg kellett felelniük a helyszíneknek. Fontos szempont volt például, hogy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan legyen a helyszín. Továbbá biztosítani kell az akadálymentességet és a közterületről való közvetlen kapcsolatot 0-24 órában annak érdekében, hogy a csabaiak bármikor elérhessék az ATM-ek által biztosított szolgáltatásokat. Biztosítottnak kell lennie természetesen a folyamatos áramszolgáltatásnak és a jó megvilágításnak is.

Ezenfelül a helyszíneknek meg kellett felelniük a bankbiztonsági szempontoknak is, azaz falba, illetve falhoz kell a berendezéseket rögzíteni. Ennek megfelelően a piacon és Gerlán a falban lesz helyezve, míg Mezőmegyeren és Jaminában a falhoz lesz rögzítve a pénzkiadó automata.

Érdemes tudni azt is, hogy minden helyszín esetében le kellett folytatni a településképi bejelentési eljárást, így a településképi szempontokat is figyelembe kellett venni a telepítés során.

– Pontosan hol lesznek az új automaták, és milyen funkciókkal lesznek ellátva?

– Az önkormányzat és az MBH Bank között létrejött szerződés alapján az idei évben négy helyszínen, Mezőmegyeren az Arany János Művelődési Ház bejáratának közelében, Jaminában a rendelőintézet bejáratánál, Gerlán a Faluház homlokzatában, a piacon pedig a Szabó Dezső utcai, pár éve felújított csarnoképület bejárata mellett helyez ki és üzemeltet a pénzintézet ATM-et. Az automaták készpénzfelvételre és egyenleglekérdezésre lesznek alkalmasak.

 

További programok »

FEL