Szarvas Péter: Olyan költségvetés készül, amely biztosítja a fejlődést, garantálja a működést

2016. január 29. 14:47 | Mikóczy Erika

Szarvas Péter polgármester szokásos közgyűlés utáni tájékoztatóján többek között az idei költségvetés első olvasatáról, a fényesi városrészt érintő fejlesztésről, valamint a helyi autóbusz közlekedést érintő ügyekről szólt.  

Szarvas Péter elsőként arról beszélt, hogy a közgyűlés hosszú vita után fogadta el azt a határozati javaslatot, amelyben kinyilvánítják, hogy Békéscsaba egyetért a kormány betelepítési kvóta ellen tett lépéseivel. A városvezető ezt követően hangsúlyozta: az idei költségvetést illetően nem változtak a korábban kitűzött célok.

– Most a költségvetés első olvasatát tárgyaltuk, amely a pillanatnyi állapotot tükröző munkaanyag. Az első olvasat múlt heti lezárásakor mintegy 700 milliós finanszírozási hiány mutatkozott, azon vagyunk, hogy a költségvetést egyensúlyba hozzuk, és februárban egy olyan tervezetet terjesszünk elő, amely biztosítja Békéscsaba fejlődését, és garantálja, hogy megfelelő források legyenek az intézményeink színvonalas működésére, a város infrastruktúrájának fejlesztésére és néhány kiemelt program megvalósítására – fogalmazott a polgármester.

Az autóbusz menetrendet érintő témával kapcsolatban Szarvas Péter elmondta, a felmerülő igények nyomán a 3-as, a 8-as és a 20-as vonalon lesz járatbővítés, az ezzel kapcsolatos többletköltséget az önkormányzat vállalja majd.

Szarvas Péter kiemelte, hogy a fényesi városrészt érintő jövőbeni fejlesztésekről is határoztak a képviselők.

– Döntöttünk arról, hogy Fényes számára a mindenkori infrastrukturális költségvetés legalább két százalékát biztosítja az önkormányzat. Jó hír lehet a Fényesen élők számára, hogy idén, a kormány által biztosított 2 milliárd forintból, a lakosságarányhoz képest magasabb összegű felújítás valósul majd meg a településrészen – jegyezte meg a polgármester.

Szarvas Péter közölte, hogy a kormány által biztosított 2 milliárd forint háromnegyed részét utak felújítására, negyed részét pedig további fejlesztések tervezésére fordítják.

A polgármester beszélt arról is, hogy a gerlai kastély sorsát illetően a közgyűlés úgy látta: még konzultálni kell a jelenlegi tulajdonossal. Szarvas Péter ígéretet tett egy kapcsolattartó személy kijelölésére a Wenckheim Társaság és az önkormányzat között, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy igyekezzenek megtalálni a kastély felújításának lehetőségeit.

Kovács Dávid

FEL