Szarvas Péter: Nagyjából visszaállhat az élet a régi kerékvágásba

2020. június 27. 13:55 | Mikóczy Erika

Szarvas Péterrel, Békéscsaba polgármesterével a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető beszélgetett az elmúlt napokban hozott önkormányzati intézkedésekről, illetve arról, hogyan tér vissza az élet a hétköznapi medrébe.

– Békéscsaba veszélyhelyzeti tartaléka 740 millió forint, ezt mire használta, illetve használja a város?

– Márciusban, a veszélyhelyzeti jogrend kihirdetését követően arra a következtetésre jutottunk, hogy a város idei költségvetésébe betervezett bevételek közül jó néhány nem teljesül olyan mértékben, mint ahogyan azt korábban elterveztük. Bevételkieséssel kell tehát számolnunk, ezért a kiadási oldalt is szűkíteni kellett. Ezt a 740 milliós tartalékképzést – polgármesterként a közgyűlés hatáskörében eljárva – két nagy lépéssel hajtottam végre. Így tehát a vírus okozta bevételkiesés kompenzálására 740 millió forint áll rendelkezésre, amely biztosítja, hogy a város fizetőképessége, pénzügyi egyensúlya fennmaradjon. Mindent még nem látunk pontosan, nem tudjuk például, hogy a bérleti díjakból mennyi bevételkiesés lesz, és nem látjuk, mennyivel lesz kevesebb befizetés az iparűzési adóból. Elképzelhető az is, hogy ez tartalék nem lesz elegendő a kieső bevételek pótlására, akkor a költségvetést ismét módosítanunk kell majd. A kezdetekből fogva fontosnak tartottam, hogy a város intézményei működjenek a járvány időszaka alatt és a veszélyhelyzet megszűnése után is. Az óvodáink, a közművelődési intézményeink, szociális intézményeink, a gyermekélelmezés kiadásaira a bevétel biztosított volt, és ez az év további részében is így lesz.

 

 

– Június 18-án szűnt meg a veszélyhelyzet. Melyek voltak az első érezhető változások ezt követően a városban?

– Szerencsére az általunk vártnál hamarabb lehetett vége a veszélyhelyzeti jogrendnek, és nagyjából visszaállhatott az élet a régi kerékvágásba. Ez természetesen az itt élők közérzetére is jó hatást gyakorolt. A legfontosabb változások között van, hogy a szociális intézményeink újra látogathatók, illetve kijárhatnak az ellátottak. Fontos az is, hogy a háziorvosi ellátásban a korábbi szigorú orvos-látogatási rend enyhült, most már rugalmasabban lehet orvoshoz menni. Fontos előrelépés, hogy kinyithattak a kulturális intézményeink, és hogy sokan várták azt is, hogy lehessen kibővített létszámú esküvőket szervezni.

– A nyári napközis táborok segítséget jelentenek a szülőknek, idén 3,2 millió forint helyett 4 millió forintot fordít ennek a megszervezésére a város.

– A tankerülettel együtt már akkor gondolkodtunk a nyári napközis táborok megszervezésén, amikor még egyáltalán nem volt biztos, hogy az megtartható lesz. Megtettünk minden előkészületet, így most, hogy elindulhatnak, a szülőkkel együtt örülünk. A napközis táborok Békéscsabán a Lencsési iskolában és az Erzsébehelyi iskola Madách utcai székhelyén várják a gyerekeket. A keretet azért kellett bővíteni, mert most nagyobb az igény erre, mint a korábbi években volt. Tudjuk, hogy nagyon sok szülő a járvány ideje alatt kénytelen volt a szabadságát kivenni, nyáron így kevesebb ideje marad arra, hogy a gyermekével legyen. Az önkormányzat most ezzel is segíti a családokat.

– Arról is döntött, hogy nemcsak azok a gyerekek kapnak étkeztetést, akik számára ez jogszabály szerint biztosított, hanem azok a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők is, akik egyébként nem lennének jogosultak rá, de rászorulók.

– Kétféle módon kapnak nyáron étkeztetést a hátrányos helyzetű gyermekek. Az egyik az állam által száz százalékban finanszírozott gyermekétkeztetés: a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek az iskolaszünetben is térítésmentesen megkapják az ételt. Vannak azonban olyan gyerekek is, akik nem halmozottan hátrányos helyzetűek, de nehéz sorsú családban élnek, és rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak. Itt azt a döntést hoztam, hogy napi 200 forinttal járul hozzá az önkormányzat ezeknek a gyerekeknek az ebédjéhez, ez összesen 3,5 millió forintba kerül a városnak a nyári időszakban. A szociálpolitikai osztály gyűjti össze, hogy ezt kik kaphatják, az ételt pedig a gyermekélelmezési intézmény biztosítja számukra.

– A város 5 millió forintot gazdaságélénkítő céllal átad a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak. Miért ennek a szervezetnek, és milyen segítséget jelenthet ez a vállalkozóknak?

– A válság nagyon sokakat negatívan érintett, a munkavállalókat, de természetesen a vállalkozásokat is. Az önkormányzat a válság időszakában úgy segítette a vállalkozókat, hogy nagyon komoly bérletidíj-kedvezményt adtunk az önkormányzat által bérbe adott ingatlanoknál. Több 10 millió forintos bevételkiesést jelent ez a városnak, de így a vállalkozások életben tudtak maradni. Most egy újabb eszközzel egészítettük ki az önkormányzati segítségnyújtást. A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány pályázatot hirdet: hitelt szeretne nyújtani hitelfelvételre alkalmas vállalkozóknak Békéscsabán és környezetében. Aki jó pályázatot ad be, és elnyeri a hitel lehetőségét az alapítványtól, annak számára a kamatot, ami körülbelül évi  4%,  az önkormányzat állja. Tehát lényegében a nyertes vállalkozónak 2 éven keresztül kamatmentes hitelt tud adni a vállalkozásfejlesztési alapítvány. Erre 5 millió forintot szán az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy 20-25 sikeres pályázat kamatköltségét tudjuk átvállalni.

– Elindultak a háziorvosi rendelők fejlesztései Békéscsabán. Milyen forrásból, milyen beruházások várhatók?

– Három olyan orvosi rendelő érintett most a felújítással, amely önkormányzati tulajdonban van. A Bartók Béla út 37. szám alatti tízemeletes épület aljában van egy olyan ingatlanunk, amelyet felújítunk, és ott orvosi rendelő lesz ősztől. Erre 6,2 millió forintot bocsátunk rendelkezésre. A másik érintett rendelő a gerlai. Ott TOP-keretből komoly összeget kaptunk a teljes rekonstrukcióra. Gerlán egy felnőtt háziorvosi és egy gyermekorvosi rendelő van az épületben. Azt kellett látnunk, hogy a felújítás időszakára ki kell költöznie mindkét orvosnak. Erre 3,2 millió forintot biztosítunk. A felújítás végeztével egy nagyon korszerű rendelő lesz majd Gerlán. A munkálatok befejezése jövőre várható. A harmadik érintett a Kazinczy utcai orvosi rendelő. Ott pedig az a tervünk, hogy benyújtunk egy pályázatot, reméljük, hogy sikerül nyernünk, abban az esetben 40 millió forintból tudjuk rendbe tenni a Kazinczy utcai orvosi rendelőt.

– Mikor állhat helyre a helyi buszközlekedés Békéscsabán? Július 1-jét említette néhány napja a polgármester úr.

– Márciusban a veszélyhelyzeti jogrend kihirdetése után szinte azonnal láttuk, hogy a buszközlekedés menetrendjét módosítani kell, mert fokozott a veszélyhelyzet a járműveken. Ezért ritkítottuk a menetrendet, ritkítottuk a napi járatok számát. Most ahogy a veszélyhelyzeti jogrend megszűnt, azonnal kezdeményeztük a Volánbusz Zrt.-nél a járatok bővítését. A lakossági igényeket figyelembe vettük, és Mezőmegyerről, a Mokry-lakótelepről, Jaminából, illetve a Lencsésiről be és ki közlekedő járatokat fogjuk bővíteni. Figyelembe vettük azt is, hogy a munkavállalók számára a munkahely elérhetőségét autóbusszal jobbá tegyük. Például a Szarvasi úton az Almáskerti ipari park, vagy a Linamar elérhetősége is jelentősen javul július elsejétől. Egy menetrendet módosítani egyik napról a másikra nem lehet. Egyeztetni kell a Volánbusz Zrt.-vel. Ennek körülbelül 10-14 nap az átfutási ideje. Hiszen személyzetet és autóbuszt kell biztosítani a megnövekedett menetrendhez. Korábbi munkámból adódóan tudom, hogy ennek komoly szervezési előkészületei vannak, de július 1-jétől minden valószínűség szerint bővül a csabai buszmenetrend. A régi, megszokott menetrend pedig várhatóan szeptember elejétől, a tanidőszak beindulásakor állhat majd helyre.

– Döntött arról, hogy 2020-ban és 2021-ben 200 millió forintot biztosít a város a helyi közlekedés ellentételezésére a Volánbusz Zrt.-nek. A járvány miatt kiesett járatokkal kapcsolatosan felmerülhet a kérdés, hogy a költségek csökkentek ezzel idén?

– Az autóbusz-közlekedés ellentételezését minden évben meg kell tegyük. Úgy kell ezt elképzelni, hogy egy normál évben a Volánbusz Zrt. Békéscsabán a buszközlekedés kapcsán 600 millió forint körülbelüli költséget számol el. 400 millió bevétele van a Volánbusznak, és a különbséget, a 200 milliót a városnak kell kompenzálnia. Ezt jogszabály írja elő, ez alól nem lehet mentesülni. Most az új menetrend kapcsán egy kicsit a város tudott spórolni, hiszen lecsökkentettük a járatok számát. De nemcsak a kiadásaink csökkentek, hanem a bevételek is, hiszen jóval kevesebben utaztak. Ennek a szaldóját még nem tudjuk, majd a Volánbusz bemutatja számunkra. A lényeg az, hogy a buszközlekedés kapcsán is kénytelenek vagyunk takarékos menetrendet biztosítani, amelynek azért a legfontosabb utazási igényeket ki kell elégítenie. Úgy látjuk, hogy az idén a Volánbusz Zrt. felé 200 millió forint ellentételezés elegendő lesz, és körülbelül arra számítunk, hogy jövőre is nagyjából ekkora összeg kell az ellentételezésre.

– A veszélyhelyzet megszűnése után mikor lesz az első közgyűlés Békéscsabán?

– A veszélyhelyzeti jogrend megszűnt, ami azt jelenti, hogy a város képviselő-testülete visszakapta a régi jogköreit, már nem nekem kell közgyűlési hatáskörben eljárni. Üléseznek a bizottságok, a részönkormányzatok, és a hatályos jogszabályok szerinti döntéseket meg tudják hozni. Júniusban már nem döntöttem minden kérdésben, július 2-án soron kívüli ülésen teszi ezt meg a testület. A képviselőknek előterjesztésben bemutatom azt is, hogy milyen döntések születtek a járványügyi helyzet időszakában, illetve egy másik előterjesztésben a költségvetés jelenlegi állapotát vázoljuk fel.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL