Szarvas Péter: A járvány után a cél a működőképesség megőrzése

2020. július 3. 10:46 | Varga Diána

A csütörtöki, soron kívüli ülés után összegzett Békéscsaba polgármestere.

A polgármester visszaidézte, hogy a város szinte egyetlen területét sem hagyta érintetlenül a járvány, ugyanakkor Békéscsabán és Békés megyében kevés volt a fertőzött. Mint mondta, időben meghozott, jó döntések születtek ennek érdekében. Köszönetet mondott az egészségügyi, rendvédelmi szervek, a szociális szféra dolgozóinak és a csabaiaknak, amiért jól alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Véleménye szerint Békéscsaba jól vizsgázott a járvány idején. A polgármester arra is kitért, hogy a megmaradt egészségügyi védőfelszereléseket számba veszik, raktározzák azért, hogy amennyiben ősszel a vírus második hulláma eléri hazánkat, legyen olyan készlet, amelyhez hozzá lehet nyúlni.

A városvezető arról is beszélt, hogy az önkormányzatnak közel 750 millió forint tartaléka van. Az már biztos, hogy a gépjárműadó (mintegy 200 millió forint) nem az önkormányzathoz folyik majd be, közel 50 millió forintra tehető a parkolási díj kiesése, de kedvezményeket adtak a csabai vállalkozásoknak, és több száz millió forinttal kevesebb lehet idén és jövőre az iparűzési adó a vártnál. Ezzel is indokolta a tartalékképzést. Mint mondta, az lesz a cél, hogy a város működőképességét megőrizzék és a legfontosabb célokra a megfelelő források rendelkezésre álljanak.

Szarvas Péter arra emlékeztetett, hogy Jaminában, az Erzsébet lakótelepen és a Körösi Csoma Sándor utcában nyilvános árverésen értékesítenek majd több önkormányzati telket. Örömét fejezte ki amiatt, hogy szintén Jaminában, a tavaly vitássá vált anyaggödröt ezentúl a Kacsástó Sporthorgász Egyesület üzemelteti majd.

A városvezető emellett beszélt a Sportok háza felújításáról is, amely esetében habár a munkálatok jól állnak, a járvány miatt a kivitelező nem tudott teljes kapacitással dolgozni, ezért várhatóan október 5-re tolódik a befejezési határidő. Mint mondta, ez érinti az első osztályban szereplő női kézilabda és röplabda csapat mérkőzéseit is, amelyeknek döntést kell hozniuk arról, hogy a létesítmény átadásáig hol rendezik meg a hazai mérkőzéseket. Hozzátette: jól halad a nyomdaipari képzőközpont kialakítása is, ahová a legkorszerűbb gépeket szerzik be, a műhely építése gőzerővel zajlik, a kollégiumot pedig már be is fejezték. Ez a beruházás várhatóan szeptemberben készül el.

A polgármester a buszmenetrendek kapcsán azt mondta, hogy habár a veszélyhelyzet idejére csökkent a járatszám, bizonyos vonalakon július 1-jével visszaállt a korábbi menetrend. Hozzáfűzte, hogy érkeztek olyan lakossági jelzések, melyek alapján még több járatra lenne szükség a városrészek jobb elérhetőségéért, ezekben az esetekben még vizsgálódnak. A régi menetrend várhatóan szeptembertől áll vissza.

 

FEL