Szárnyalnak az elképzelések a békéscsabai repülőtér fejlesztéséről

2016. február 18. 10:07 | Zsíros András

Több mint tíz százalékkal nőtt Magyarország légterének forgalma tavaly. Egyebek mellett erről is szó esett a légiforgalmi irányítás száz éves évfordulója alkalmából megtartott budapesti konferencián. A légiközlekedésben Békéscsaba is lát lehetőségeket.

Új lehetőségek nyílhatnak meg akár a légiközlekedésben is, ha sikerül az ezt célzó békéscsabai fejlesztési elképzeléseket megvalósítani. Erről Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békés megye fejlesztéséért felelős miniszteri biztos beszélt, akitől megtudtuk, ezzel kapcsolatban logisztikai bővítések megvalósítása lenne az elsődleges cél.

A légikikötő egyelőre elsősorban sport- illetve sétarepülésre alkalmas, de kisgépes utasforgalmat is képes bonyolítani. Az üzemeltető Békés Airport Kft. ügyvezetője elmondta, a repülőtér 1300 méter hosszú és 30 méter széles, szilárd burkolatú kifutópályával rendelkezik, ami kis- és közepes kategóriájú utas-, illetve teherszállító gép fogadására és kiszolgálására képes. Antalfai Gábor szerint ahhoz, hogy egy charterjárat le tudjon itt szállni, legalább 1800-2000 méteres kifutópályára lenne szükség, illetve a rendelkezésre álló épített infrastruktúrát is tovább kellene fejleszteni.

A kérdésben Békéscsaba polgármestere portálunknak úgy nyilatkozott, a reptér pénzügyi és szakmai szempontból is fontos az önkormányzat számára. Szarvas Péter elmondta, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy az országos légiforgalomnál nagyobb mértékű növekedés történt mind az áru-, mind a személyforgalom területén a megyeszékhelyen. A személyszállítás majdnem duplájára nőtt az egy évvel korábbihoz képest – emelte ki. „Megelégednünk még nem lehet ” – tette hozzá, mivel továbbra is az önkormányzat támogatására szorul az üzemeltető. Ez tavaly 15 millió forint volt. Ugyanakkor elemezték a kft. kiadásait, és úgy látják, takarékosan működik a cég. Ahhoz, hogy jövedelmezővé váljon, Szarvas Péter szerint – esetleg további tevékenységek felvételével – növelni kellene a bevételeket. Elmondta, jelenleg is zajlanak szakértői tárgyalások arról, hogyan lehetne Magyarország délkeleti részében, a román határhoz közel lévő kis-közepes repülőteret még jobban hasznosítani. Hozzátette, egyelőre az a cél, hogy a jelenlegi infrastruktúrával igyekezzenek kiaknázni a lehetőségeket. A polgármester úgy látja, a megbeszélések ereményeiről egy-két hónap múlva tud beszámolni.

További programok »

Fejlesztéspolitika

Folyamatosan fejlődik Sarkad – Ezúttal a városi piac újul meg

Uniós forrásból újul meg a sarkadi piac teljes egésze – a területen korábban nem volt árusító csarnok és parkoló sem. A tervek szerint a beruházás a termelők és a vásárlók életét is megkönnyíti. A piac nem csak a csütörtöki és vasárnapi piac napok, hanem a majális és kisebb koncertek helyszínéül is szolgálhat majd.
2020. február 18. 07:32
FEL