Két keréken a Körösök völgyében

2016. február 4. 08:58 | Zsíros András

Magyarországon kiemelkedő szerep jut a kerékpáros közlekedésnek. E tekintetben európai viszonylatban az ország a harmadik helyen áll. Hazánkban a legnagyobb biciklis forgalmat nyári időszakban Békéscsabán, az Andrássy úton mérték. Tizenöt óra leforgása alatt mintegy hatezer kerékpárost számláltak meg. A bringázás előnyeiről és a további fejlesztési lehetőségekről is szó esett a „Két keréken a Körösök völgyében” címmel megtartott mai konferencián.

A kerékpáros kultúra jelene és jövője került előtérbe azon a konferencián, amit a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület Látogatóközpontjában tartottak. Vantara Gyula országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke felhívta figyelmet arra, hogy a 90-es években Magyarország ezer kilométernyi kerékpárúttal rendelkezett, ennek egytizede Békés megyében volt megtalálható. Hozzátette, mára az ország kerékpárút-hálózata megduplázódott, míg a megyei megháromszorozódott.

Berencsi Miklós, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ osztályvezetője elmondta, a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklusban 40+40 milliárd forint nagyságrendben több olyan operatív program is lesz, amelyek a kerékpárút-hálózat fejlesztését is szolgálhatják. Ezekben az összetett projektekben emellett hangsúlyt kaphat például a gyalogos- vagy a tömegközlekedés javítása is, így nagyon fontos, hogy mindezek összhangja valósuljon meg – tette hozzá.

Szarvas Péter polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Békéscsaba három évben is elnyerte a kerékpár-barát település elismerést. „Békéscsabán 30%-os a rendszeresen kerékpározók aránya. Ez európai viszonylatban is egy nagyon előkelő szám. Jelenleg 51 kilométer kerékpárút szolgálja ki Békéscsaba közigazgatási határain belül a közlekedőket. Természetesen az a célunk, hogy folytassuk a korábbi városvezetés fejlesztéspolitikáját, azaz bővítsük a kerékpárút-hálózatot városon belül is, illetve turisztikai szempontból a város térségében is” – mondta a polgármester.

A tervekben szerepel többek között a Körte sor, a Berényi út, illetve Jaminában a Pataki László utca kerékpárút-fejlesztése. Turisztikai szempontból pedig például a Dobozi út Gerla, illetve Szanazug felé irányuló, valamint a szabadkígyósi kastély és bányatavak közti biciklis forgalmat tervezik új utak kiépítésével lehetővé tenni. Jelenleg az elképzelések szakmai vitája folyik. A polgármester bízik abban, hogy a témában idén három sikeres pályázatot tud beadni a város, ezt pedig legalább másik három követheti a rá következő években, ami elérheti akár az egymilliárd forintos forrásbevonást is.

FEL