Szarka Zsolt: Minél többet szeretnénk megmutatni a hatalmas néptánckincsből

2019. január 20. 14:56 | Mikóczy Erika

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes, amely nívódíjas lett a Szekszárdi Néptánc-fesztiválon és ismét helytállt a Fölszállott a pávában is. Szarka Zsoltot, az együttes művészeti vezetőjét a múlt évben történtekről és a terveikről kérdezte a 7. Tv Művészbejáró című műsorában Szabó Rita műsorvezető. 

 

– A tanév elején azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy részt vegyünk egy országos megmérettetésen. Az 50. Szekszárdi Néptánc-fesztiválra jutottunk el, ahol egy rangos versenyen vettünk rész, és kiemelkedő eredményeket ért el az együttes. Ehhez természetesen igen sok munka kellett, amelynek meg is lett a gyümölcse. A néptánc-fesztiválon együttesünk nívódíjas első helyezett lett (a Bartina Táncegyüttessel megosztva). Koreográfusi nívódíjat kaptunk Prekup Annával a 3. helyezett Órák című koreográfiáért, míg táncosunk, Németh Antal szólótáncosi nívódíjban részesült.

 

 

 

– A Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttessel a Fölszállott a páva 2017-es évadában az ország is megismerkedhetett, akkor a középdöntőig jutottak. Tavaly pedig visszahívták a csapatot a Döntők Döntőjébe. Ez milyen érzés volt?

 

– Nagyon jól éreztük magunkat a műsorban. Úgy gondolom, igazán jól szerepelt az együttesünk, megtiszteltetésnek éreztük, hogy visszahívtak bennünket, a táncosoknak pedig ismét nagy élmény volt a szereplés. Sok áldozattal és rengeteg munkával, tanulással járt a táncfesztiválon való fellépés és a Fölszállott a páva is, de úgy gondolom, megérte.  

 

–  Mire a legbüszkébb?

 

– Arra, hogy az együttes egyre inkább bekerül az ország „néptáncos vérkeringésébe”. Nevet szereztünk magunkat, a páva kapcsán pedig egyre több helyre hívnak bennünket, január 22-én például Veszprémbe megyünk a Fölszállott a páva gálaműsorába. És arra is büszke vagyok, hogy a csapatunk nagyon összetartó közösség. Csoportszinten igen nagy erőt jelent a közös munka, az együtt elért eredmény, emellett persze egyéni szinten is megmérettetik magukat a táncosok. Most például ketten az országos szólótánc-fesztiválon szerepelnek, mi pedig nagyon szurkolunk nekik. Lényegében olyan, mintha egy nagy családban lennénk: barátságok szövődnek, tudunk egymásról, együtt dolgozunk azért, hogy minél többet mutassunk meg a ránk hagyott hatalmas néptánckincsből.  

 

– Milyen terveik vannak a 2019-es évre? 

 

– A Martin György Néptáncszövetség idén kiírja a minősítő fesztivált, itt szeretnénk megmérettetni magunkat. A megkezdett, félig kész műsorunkat is szeretnénk idén befejezni.

 

– Ha valaki az együttest látva kedvet kapott a néptánchoz, hogyan csatlakozhat?

 

– Szívesen látunk minden érdeklődőt. A Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes hétfőn és csütörtökön 18 órától tartja a próbáit a Csabagyöngyében, ide gyakorlott táncosokat várunk, de a mindenki néptánciskolájában, a hét többi napján, a kicsiktől az idősekig bárki bekapcsolódhat a táncba.

 

További programok »

FEL