Szalmonellába halt bele egy gyulai étterem vendége

2020. július 16. 15:17 | D. Nagy Bence

Egy 2016-os ügy előkészítő ülése zajlott a Gyulai Járásbíróságon csütörtökön. A vádirat szerint az egyik gyulai étterem huszonhat vendége fertőződött meg szalmonellával, egyikük a fertőzés következtében elhunyt.

Társtettesként elkövetett, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége ügyében zajlott előkészítő ülés csütörtökön, Gyulán. A négy évvel ezelőtti ügy első és másodrendű vádlottját idézték be a járásbíróságra. A vádirat szerint az étteremben melegkonyhás ételeket készítettek és szállítottak ki, de a munkavállalók közül  senki nem rendelkezett megfelelő végzettséggel, a helyiség sem felelt meg a higiéniai előírásoknak és a HACCP elnevezésű élelmiszerbiztonsági rendszernek.

Bár a hatóságok 2016 szeptember 19-én megtiltották az étterem számára a melegkonyhás ételek készítését és forgalmazását, a tevékenység tovább folyt. 2016 szeptember 28-án a napi menübe szalmonella (salmonella enteritidis) került, ami 26 vendéget fertőzött meg és egy halálos áldozatot követelt.

 

 

Az elsőrendű vádlott, az éttermet üzemeltető cég ügyvezetője, H. Szilvia, aki az előkészítő ülésen nem ismerte be bűnösségét. A vádlott arra hivatkozott, hogy csak az aláírási jogot gyakorolta, ténylegesen nem vett részt az éttermet érintő üzleti és egyéb jellegű döntésekbe, azokat ugyanis a másodrendű vádlott, D. Zsolt hozta meg. H. Szilvia vallomásában elmondta, hogy a hatóságoktól érkező határozatokat – D. Zsolt utasítására – nem vette át, azok tartalmáról nem tudott, így az étterem bezárásának ténye is ismeretlen volt előtte.

Az elsőrendű vádlott elmondása alapján csak azután kapcsolódott bele az étterem körüli munkákba, amikor a másodrendű vádlott jogosítványát elvették, így a kiszállításban kellett segédkeznie. H. Szilvia és D. Zsolt korábban élettársi kapcsolatban éltek, egy közös gyermekük született, aki az étterem bezárása idején 2 éves volt. A kislány szintén elkapta a szalmonella-fertőzést, de nem a romlott étel elfogyasztása miatt, hanem édesanyján, H. Sziliván keresztül. A nő elmondta, hogy az éttermet üzemeltető céget azért hozták létre akkori élettársával, mert D. Zsolt korábbi kft-je felszámolás alatt állt.

 

Balról: dr. Zahorán Alex, az elsőrendű és dr. Maczák János, a másodrendű vádlott védője

 

D. Zsolt csütörtökön másodrendű vádlottként állt dr. Darók Katalin bírónő elé. A férfi beismerte bűnösségét, majd vallomásába is belekezdett, amelyet azonban nem tudott összefüggően elmondani. A férfi védőügyvédjének kérésére a bírónő konzultációs szünetet rendelt el. A szünet után D. Zsolt bár továbbra is fenntartotta bűnösségét, a vallomástételt megtagadta, ugyanakkor a tárgyalás jogáról nem mondott le.

Beismerő vallomás esetén dr. Kis Gábor ügyész két év fogházbüntetést kért a vádlottakra, emellett két év közügyektől és vendéglátóipari tevékenységtől való eltiltást is indítványozott. Mivel az előkészítő ülésen nem született döntés, az ügy tárgyalással folytatódik 2020 október 1-jén a Gyulai Járásbíróságon.

FEL