Szállást keres a Szent Család: Kedden volt a főpróba

2019. december 11. 09:26 | Such Tamás

A kedd esti ikerprogram egy rövid szentmisével kezdődött a békéscsabai Belvárosi Római Katolikus Templomban; azt követően a szálláskeresők átsétáltak a város legidősebb ingatlanába, a Harruckern utczai Molnár házba.

A szentmise végén Szigeti Antal plébános megáldotta a szentképet és a gyertyákat, amelyekkel majd a szálláskeresők a legsötétebb éjszakában fényt visznek be egymáshoz.

 

Szigeti Antal

Szigeti Antal misét celebrál

 

Kovács Mihály, a Közöspont Teaház szervezője a Molnár ház felé vezető, belvárosi kacskaringókon elmondta, hogy a népi szakralitást összekötötték a templomival, ezáltal egy kicsit szentéllyé válnak az érintett házak is, mivel beviszik hozzájuk az egyházi személlyel megáldott képet is. 

 

Szállást keres a Szent Család

Erdősi Géza és Kovács Mihály

 

Az eredeti járás – folytatta –, december 15-e és 23-a között zajlik, melynek részeként kilenc család összefog és átjárnak egymáshoz; ilyenkor énekelnek, beszélgetnek és… a haragosok összebújnak. Ez a szépséges hagyomány egyébként bő száz esztendeje Németországból érkezett hazánkba.

 

Galéria

 

A molnárházi főpróbán szintén közös éneklés és szófonás folyt – tea, pogácsa, sütőtök társaságában, míg a gyertyák el nem aludtak.

Az est programfelelősei a Közös Pont Teaház és a Meseházi Alapítvány voltak.

 

Szállást keres a Szent Család

További programok »

Kultúra

Ez egy nem normális szakácskönyv: Megjelent Péter Erika legújabb kötete

Ez egy nem normális szakácskönyv címmel megjelent Péter Erika legújabb verses-recept kötete. Az író a Békés Megyei Könyvtárban megrendezett könyvbemutatón elmondta, hogy a kötet összeállításában a szakácskönyvek iránti fokozott érdeklődés inspirálta. Az író verses receptjeivel szeretné motiválni azokat, akik nem szeretik a verseket, illetve kevésbé járatosak a konyhában.
2020. szeptember 18. 17:32
FEL