Amikor még nem a devizahitelben, hanem egymásban hittek az emberek

2023. december 12. 13:45 | Such Tamás

A Szállást keres a Szent Család szívhez szóló program hétfő este egy rövid szentmisével kezdődött a békéscsabai belvárosi római katolikus templomban; azt követően a szálláskeresők átsétáltak a Békési úti Nemzetiségi Klubházba, ahol szimultán a szállást adók már javában készülődtek a befogadásukra.

A szentmise végén Szigeti Antal plébános megáldotta a szentképet és a gyertyákat, amelyekkel majd a szálláskeresők a legsötétebb éjszakában fényt visznek egymáshoz.

 

„Ne sírj tovább, Szűz Mária Ne menjetek ma máshova!” – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Kovács Mihály, a Közöspont Teaház szervezője a Nemzetiségi Klubház udvarán elmondta, hogy a templomi szakralitást összekötötték a népivel, ebből kifolyólag némileg szentéllyé válnak az érintett házak is, mivel beviszik hozzájuk az egyházi személlyel megáldott képet és a fényt. 

 

Galéria

 

– Az eredeti járás – folytatta –, december 15-e és 23-a között zajlott, ilyenkor kilenc család ment egymáshoz – mindenki volt fényadó és befogadó is egyben. Békét, biztonságot vittek egymáshoz, és akkor még nem a devizahitelben, hanem egymásban hittek az emberek. Megismerték egymás ízeit, és mindig az a család volt a megismerés központjában, ahova érkeztek. Ilyenkor énekeltek, beszélgettek és akár a haragosok is összebújtak. Ez a szépséges hagyomány egyébként bő száz esztendeje Németországból érkezett hazánkba.

***

Ez a program nem jött volna létre, ha nincs a Közös Pont Teaház, a Meseházi Pásztorfurulya Kör és a Meseházi Alapítvány.

 

 

További programok »

Kultúra

FEL