Szakmai alázat – A csütörtöki Művészbejáró témája a 100 Tagú Cigányzenekar

2023. január 11. 13:30 | Csiffáry Zsuzsanna

Decemberben lépett fel a 100 Tagú Cigányzenekar a Csabagyöngye Kulturális Központban. A zenei formációt Tóth Vera énekes kísérte. A 7.Tv Művészbejáró című kulturális magazinjában ezúttal Beke Farkas Nándor és Tóth Vera beszélnek arról, hogy milyen volt a közös munka.  

A 36 éve működő együttes az est folyamán Liszt, Bartók, Erkel, Brahms, Strauss és Csajkovszkij művei mellett tradicionális cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszott.

„Két aranypánt van a homlokomon, az egyik a magyarság, a másik a cigányság. Egyikről sem kívánok lemondani, hiszen mindkettő az enyém.” olvashatók a világhírű, cigány származású magyar festőművész, Péli Tamás szavai a zenei formáció hivatalos oldalán. Az alkotó gondolatai összhangban vannak a 100 Tagú Cigányzenekar szellemiségével.

A Magyar Örökség-díjas zenekar nevét, s eddigi teljesítményét őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma. A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége fontos szerepet tölt be a zenei plalettán. 

Beke Farkas Nándor, a zenei formáció elnöke hangsúlyozta, számukra a világban való zenei működésük a szakma szeretetéből fakad, az együttes több évtizedes munkássága pedig a tagok sikereként könyvelhető el – nyomatékosította az elnök. 

Hozzátette, hogy az emberi és a szakmai alázat, valamint a fegyelmezettség mellett az egyik legfontosabb a csapat összetartó ereje. 

 Úgy gondolom, és hiszem is egyben, hogy a zene ajándék számunkra Istentől. És az  ő akaratából jött létre ez a zenekar. Sokáig 138-an voltunk, most körülbelül 118 tagú a cigány zenekar. A mi a zenekarunkra jellemző az összetartóerő, az egymás iránti kollegialitás, egymás iránti szeretet, a közösséghez való alázat, és az a színpadi fegyelem, amit megkövetel ez a műfaj – nyomatékosította az elnök. 

Január 12-én, csütörtökön 20.20 órától jön a 7.Tv Művészbejáró című kulturális magazinja Beke Farkas Nándorral, Tóth Verával és a 100 Tagú Cigányzenekar muzsikájával.   

Galéria

További programok »

Itthon

Másodjára is megrendezték a Diáksport Napot a Vízműben

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai immár másodjára szervezett diáksport napot a megye székhelyhez tartozó kollégisták számára. A 8 városi kollégium csapata a tavalyi évhez hasonlóan 7 különböző sportágban száll szembe egymással.
17:20
FEL