Szakgimnáziumi artista- és táncosképzés indul a Színitanházban

2019. február 1. 18:50 | behir

Megszokni a szédítő magasságot, olyan erőnlétre szert tenni, hogy elbírjunk egy embert. Kiváló koordináció és hihetetlen mozgáskultúra. Az artista művészet egy komoly és nagyon összetett szakág amit már Békéscsabán is el lehet sajátítani. Pénteken nyílt napot tartott a Békéscsabai Jókai Színház mellett működő Színitanház általános iskolások számára, ahol az érdeklődők a műhelymunkába is betekinthettek.

 

 

Ebben a tanévben indult először Békéscsabán szakgimnáziumi artista és táncos képzés, amely úgy épül fel, hogy a tanulók a közismereti tárgyakat a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnáziumban tanulják, a szakmai képzés pedig a Színitanházban történik helyi tánctanárok és a budapesti iskola artista művészei segítségével.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

Mint azt Tóth Annamária, a Baross Imre Artistaképző Intézet szakoktatója elmondta, van akinek az egyensúlya jobb, van akinek a kézügyessége, van aki akrobatikus alkat, aki nagyon hajlékony, más a levegőben is biztonságban érzi magát, valójában ezek alapján dől el, hogy az artistaképzőben ki, mire fog szakosodni.

Murainé Szakáts Ildikó, az artistaképző igazgatója hozzátette: az itteni szakoktatók olyan összművészeti képzést adnak a tanulóknak, amivel ők később bármilyen porondon megállják majd a helyüket.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

– Mindig meglepődök, hogy milyen fantasztikus munkát végeznek a tanáraink, és néhány hónap alatt mit tudnak kihozni a gyerekekből. Nagyon fontos az ő lelkesedésük az ő szorgalmuk, ugyanis ez kemény munka! Szerintem felér egy versenysporttal, hisz az ő napi elfoglaltságuk az ugyanolyan mint egy versenysportolóé. Délelőtt a gimiben kell helytállni, délután az artistaképzőben, hétvégenként pedig verseny helyett néha még fellépés is van – jegyezte meg az igazgató.

Murainé Szakáts Ildikó hozzátette: a vizsgaszámaikkal a fiatal artista növendékek még a Fővárosi Nagycirkusz porondjára is felállhatnak. Ha mindenhol jól teljesítenek és sikerrel veszik az akadályokat, akkor számukra egyenes lehet az út a világraszóló nagy produkciók színpadára is.

 

 

FEL