Szabó István és az ügynökmúlt árnyai

2020. február 26. 18:28 | D. Nagy Bence

A Magyar Filmakadémia Egyesület szerdai közleménye szerint Szabó István filmrendező nem veszi át életműdíját a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén. A rendezőt a kitüntetéssel kapcsolatban többen kritizálták, ezért mondott nemet a díjátadón való megjelenésre.

A Magyar Filmakadémia kuratóriuma Béres Ilona, Pécsi Ildikó, Cserhalmi György és Eperjes Károly mellett Szabó Istvánt is életműdíjjal kívánta jutalmazni. A díjazottak névsora január végén vált nyilvánossá, Szabó István azonban szóban értesítette az akadémiát, nem lesz jelen a február 28-i gálán a Pesti Vigadóban - derült ki az egyesület elnökségének szerdai közleményéből.

Az 1981-es Mephisto című film Oscar-díjas rendezője körül 2006-ban robbant ki botrány, amikor nyilvánosságra került, hogy 1957 és 1963 között Képesi Endre néven besúgóként jelentett a belső elhárításnak. Ezen időszak alatt megfigyelte többek között Jancsó Miklóst, Agárdy Gábort, Törőcsik Marit és Bárdy Györgyöt is.

A januári jelölés nyomán a hazai közélet szereplői közül többen felháborodásukat fejezték ki. Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója szerint Szabó István életműve nem választható külön ügynöki múltjától, illetve a rendező ezidáig nem kért bocsánatot nyilvánosan mindazoktól, akikről jelentéseket tett.

Szabó István új filmje, a Zárójelentés, amelyben ismét Klaus Maria Brandauerrel (Mephisto) dolgozott együtt, február 27-én, a díjátadó előtt egy nappal debütál a hazai mozikban.

 

További programok »

Itthon

Maruzsa Zoltán: Most csak írásbeli érettségi lenne, szükség esetén szóbeli

A jelenlegi járványügyi helyzetben várhatóan május 4-én kezdődnének el az írásbeli érettségi vizsgák tájékoztatott a köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lenne, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsga része van, illetve csak azok számára szerveznek ilyet, akik sajátos nevelési igényükből fakadóan felmentettek az írásbeli alól.
13:45
FEL