Szabadtéri tárlattal ünneplik a pillanat művészetét

2022. augusztus 26. 08:29 | behir.hu

182 éve készült az első fénykép Magyarországon. Az eseményre idén is különleges kiállítással emlékeznek a békéscsabai és a gyulai fotóklubok az Almásy-kastély parkjában.  

Vállas Antal magyar mérnök, matematikus 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén mutatta be, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon nyilvános rendezvényen dagerrotípia készült, amely a fotográfiában az elsőként gyakorlati használatba került képrögzítési eljárás volt. 2003 óta minden évben augusztus 29-e a magyar fotográfia napja, amikor a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeit ünnepeljük.

A gyulai Erkel Ferenc Kulturális Nkft. tájékoztatása szerint az évfordulóhoz legközelebbi vasárnapon (azaz augusztus 28-án) különleges, egynapos tárlatot rendez a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában a gyulai Székely Aladár Fotóklub és a békéscsabai Márvány Fotóműhely. A közösségek hagyományosan az elmúlt évben készült alkotásaikat mutatják be ilyenkor egy szabadtári tárlat keretében, a fákra és a kandeláberekre erősített szalagon elhelyezve a fényképeket.

A két fotóklub egynapos, szabadtéri kiállítása vasárnap (augusztus 28-án) 8-18 óra között tekinthető meg az Almásy-kastély parkjában, díjtalanul.

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL