Szabadság ott van, ahol megszűnik a félelem

2016. október 13. 18:36 | Laczkó Viktória

Szabadság ott van, ahol megszűnik a félelem – jubileumi 56-os kiállítást rendezett a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola. Összefogással készült el az emlékkiállítás az önkormányzat által meghirdetett pályázatra. Több relikviát is felsorakoztattak az intézmény aulájában: a paravánra került - többek között - az államosítás előtti iskolatábla is.

Ne féljetek! - áll a kiállított feszület felett az intézmény aulájában. A szentírás ezen idézetének szellemében állították össze az 1956-os jubileumi kiállítást a Savioban. Dr. Jároli József szerint a hatvan évvel ezelőtti események harcosai tudták, hogy létezik a földi hatalmaknál nagyobb hatalom, amelyik segítséget nyújt számukra a harcban. - Ezért nem kell félni attól, hogyha bármi is történik velük. És ezt az eltökéltséget, ezt az elszántságot szerette volna közvetíteni a kiállítás mottója a gyerekek számára - mondta a nyugalmazott levéltáros, történelemtanár, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke. 

Több különleges relikvia is kiegészíti a kiállítást, például egy hegyikristályból készült szentolvasó, vagyis rózsafüzér. - Ennek az eredeti tulajdonosa Mindszenty bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása, aki annak idején az Amerikai Nagykövetségen eltöltött fogsága idején ajándékozta egy kalocsai iskolanővérnek, aki segített neki a mindennapi élet dolgait ellátni. A füzért továbbadományozta a nővér az egyik rendtársának, aki végül felajánlotta a gyulai Mária Múzeumnak - foglalta össze a rózsafüzér történetét dr. Jároli József. 

A fából készült keresztet pedig Fekete Pál, az 1956-os események alatt különleges bátorságot, leleményességet tanúsító díszpolgár ajánlotta fel a Páduai Szent Antal templomnak, onnan került ideiglenesen az iskolába.

Az aulában elhelyezett három paraván a forradalomhoz vezető néhány év eseményeit ábrázolják; a forradalmi eseményeket, majd a forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás éveinek történéseit. Az egyházi iskola az államosításra is emlékezik egyben fejtette ki Braunné Fodor Zsuzsanna a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola történelemtanára. 

- Ebben a kiállításban szerettük volna az egyház részvételét is kidomborítani. Tehát, hogy hogyan érintette az egyházi intézményeket, a híveket, a papságot az 56-os forradalom. Hiszen ez az ideológia, amelyik tevékenységének köszönhetően kirobbant ez a forradalom az egy vallásellenes ideológia volt - mondta el. 

Szülők, gyerekek és az iskola munkatársai hívták életre a kiállítást, a gyerekek papír galambokat készítettek, a szülők a barikádot vitték és festették. Szívvel, lélekkel mindenki hozzáadta a saját tehetségét – tette hozzá a tanárnő.

FEL