Szabadon szárnyaló lelkek a Csabagyöngyében

2016. június 28. 17:28 | Mikóczy Erika

Több okból is rendhagyó az a kiállítás, amely kedden este nyílt meg a Csabagyöngye Artériumában. Rendhagyó egyrészt azért, mert a tárlaton a Sorsfonó Egyesület playback színházi (Villanások Mentális Színház, Sorsfonó Társulat, Élményszínház) előadásainak plakátjait tekinthetik meg az érdeklődők. Másrészt rendhagyó azért is, mert a megnyitót rögtön egy playback színházi előadással kötötték össze.

Mint arról beszámoltunk, július 1-3-án, Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ ad otthont az Országos Playback Színházi Találkozónak a Sorsfonó Egyesület szervezésében, a Csabagyöngye támogatásával. Ennek felvezetéseként gyűjtött össze és állított ki néhányat az eddigi előadások plakátjai közül az egyesület.

– Ez a kiállítás azért is érték, mert megmutat egy olyan tevékenységet, ami a lelki egészségünkről szól, és például arról is, hogyan tudják önmagukat kitalálni, és ha szükséges, újragondolni a jó célok érdekében létrejött közösségek. A Sorsfonó Egyesületben és a hozzá kötődő közösségekben mindez olyan eszközökkel történik, amit sokan nem ismernek. Pedig ha ennek a dolognak a bűvkörébe kerülnének, talán az nekik is segíthetne az életük vitelében. A Sorsfonó vezetői magas színvonalú szakmai munkát végeznek, és sokat dolgoznak azért is, hogy közelebb hozzák az emberekhez az playback színházi technikát. Ennek köszönhető, hogy mára tevékenységük már országos hírűvé vált – fogalmazott Herczeg Tamás, a Csabagyöngye igazgatóhelyettese az Engedd lelked szabadon szárnyalni című kiállítás megnyitóján.  

A playback színház sokak számára ismert, de bizonyára vannak olyanok is, akik semmit sem tudnak róla. A playback szó visszajátszást jelent. Ezt a színházat nem úgy kell elképzelni, mint egy „valódi” színházat a színészekkel. Itt ugyanis nincs előre megírt darab, az előadásokon a jelenlévő nézők mondanak el egy-egy történetet a játékmester segítségével, majd a playback társulat ezt sűrítve, az érzések mentén tükrözi vissza a színpadon.

– Akárhányan is vagyunk, bármilyen néphez, népcsoporthoz, embertípushoz tartozunk, az érzéseink mindig hasonlóak. Ezeket akár szavak nélkül is át tudjuk adni, hisz az arcunkra vannak írva. A playbackben a történet hozója elmeséli személyes élményeit, és azt a színpadon úgy tudja visszanézni, ahogyan másokban lecsapódva, az érzések szintjén visszatükröződik. Ettől lesz a playback terében lévő közönség egységgé – fogalmazta meg a lényeget dióhéjban Novák Magdolna, a Sorsfonó Egyesület vezetője.

A plakátkiállítás megnyitója után a közönség személyes tapasztalatokat is gyűjthetett a playbackről. A játékmester Pataki Kitti volt, aki öt éve került kapcsolatba az Élményszínházzal.

– Kilencedikes voltam, amikor először láttam az Élményszínház fellépését a kollégiumban. Rögtön beleszerettem ebbe a technikába, beszippantott a playback. Amit itt átélhetek, az kiszabadít a hétköznapokból és gyógyítja a lelkemet – jegyezte meg Kitti, aki ezután a Csabagyöngye Gubis termében segített abban, hogy a közönség is engedje szabadon szárnyalni a lelkét és azt a különböző technikák segítségével hűen tükrözzék vissza a játszók.

 

FEL