Such nevét Suhajdára kellett „magyarosítania”, hogy felvegyék a MÁV-hoz

2020. augusztus 11. 19:15 | Such Tamás

Vagyis tótról tótra?

Történetesen, az 1902-ben született békéscsabai Such Márton (Sukk Marci!), a ’920-as esztendő derekán, fiatalemberként csak úgy helyezkedhetett el a Magyar Királyi Államvasutaknál, ha a vezetéknevét magyarosította.

Úgy gondolta, ez az állás megér egy misét. (Habár én a Suhajda nevet eddig 98 százalékban csak Békéscsabán hallottam, legalább annyira, mint a Suchot.)

Onnantól fogva a leszármazottai már nem Suchok, hanem Suhajdák lettek.

(Állítólag – apám, Such Sándor szerint – az 1717-ben, a Felvidékről Csabára települt első 30 család közül az egyik a Such vezetéknevet viselte. De az is igaz, hogy ezt legalább 300 család el tudja mondani magáról. Például: Hrabovszki, Gyebrovszki, Krekács, Krenács...)

Amúgy egy ismerősömmel megállapítottuk, hogy az utóbbi időben egyre több a Such vezetéknevű polgár Csabán: ’90-es években született három testvér, akiknek majd jó 25-30 esztendő múlva születik 3-3 gyermekük stb. És akkor ne is beszéljünk a Such-Suhajdákról. 

***

A dolog pikantériája, hogy a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub, Gyermek IV-es korosztályában játszik egy Such Bertold fej, illetve egy Suhajda Zozóka nevű srác, akinek kivételesen a dédnagypapája a fentebb említett címszereplőnk: Such, pardon Suhajda Márton.

S ha a jó öreg Csabai Zozó tréner egyszer megtudná, hogy kiscsapatában mennyi sok Such gyerekek jó kis helyen is elfér, bizonyára nem kapna sukkot sokkot.

 

Elkezdődtek a vízilabdások szárazföldi edzése

Szilágyi Kristóf ex-vezetőedző és Csabai Zozó

 

További programok »

Itthon

Ingyenes látás- és szemüvegellenőrzés az optikákban

Idén októberben is megszervezi a Látás hónapját a Magyar Látszerész Szövetség, azonban a járványhelyzetre tekintettel a megszokott egy hónapos időszakkal szemben, az online kupon letöltése esetén az év végéig biztosítják az ingyenes látás- és szemüvegellenőrzést a kampányban részt vevő optikák.
16:04
FEL