Streetball-láz a Lencsón

2022. június 22. 17:04 | Such Tamás

Szinte egésznap – de kora délutántól mindig – sötétedésig pattog a labda a Lencsési kosárpályán. Ez azért klassz, mert míg tavaly általában egy palánknál maximum négyen játszottak, addig idén akár húsz tizenéves is cselezik egymással – több kosár alatt.

Még a múlt heti, angolokra mért 0-4-es zakótól sem kaptak kedvet a futballhoz a Lencsési szánkópálya körül lakó gyerekek (pedig van egy füves és egy betonplacc is). Ezzel szemben a kosárpálya olykor mind az öt palánkjánál mozgás van.

 

Galéria

 

Szabó Ádám, az egyik három-három ellen játszó csapat tagja elmondása szerint az ő generációjuk már sokat nézi a neten NBA-t és a kosárt menőbbnek tartják a focinál. Megjegyzi, többek között az a nagyszerű a streetben, hogy a különböző tudásszint sem gátolja a közös játékot, azaz gyengébb színvonalon is élvezhető, ezzel szemben valaki vagy tud vagy nem tud focizni.

„Bármikor kijössz, mindig tudsz valakivel játszani – meséli. – Focizni azonban nem lehet három emberrel. Mit több, az egy az egy ellen zajló derbi is simán annyira élvezhető, mint az öt az öt ellen. Sztereotípia, hogy ez csak a magas emberek sportja lenne, ugyanis a streetben többféle testalkattal is lehet brillírozni.”

 

Scherber Kornél villant – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Kornél villant – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Az egyik ilyen cserebogár az U14-es Scherber Kornél, aki két-három fejjel alacsonyabb a társainál, mégis szórja a pontokat. (Noha Kornél nem a kosárflaszteren született, de mióta az eszét tudja, csak a kosár. Minden bizonnyal nemsokára sportfelületeket fognak megtölteni a róla szóló hírek, tudósítások, információk. Én szóltam.)

Az egyik palánknál ott dobál egy hallgatag fiatalember, akinek szintén ez a játék a lételeme. Ráadásul a fentebb említett csapat oszloposa volt. Jelenleg „pihen”, mármint nem terhelheti magát, mert néhány hete tüdőembóliával kezelték.

De ott van.
És akar.

Street-derbik a Lencsési kosárpályán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Sport

FEL