A stílus maga az ember - beszélgetés Lenkefi Rékával az öltözködésről

2021. március 13. 10:28 | Csiffáry Zsuzsanna

Sok esetben nem is gondolnánk, hogy a stílus mennyire képez rokonszenvet az öltözködéssel. Hányszor mondhattuk magunkban egy-egy találkozásnál: „de egyben van ez az ember”, vagy a tükörbe nézve azt, „ez a ruha nagyon nem én vagyok”. Lenkefi Réka, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház alkotója elmondta, hogy ő mit tart fontosnak a gardróbjában.

A stílus maga az ember – tartja Lenkefi Réka, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház vezető alkotó-tervező művésze, akit arról kérdeztünk, hogy milyen alapdarabokat keres a boltok fogasain, illetve polcain, és van-e öltözködési alapelve. Ismeretségünk révén tegeződtünk.

- Hallani lehet a stylistoktól, hogy az első lépés az, hogy próbáljuk meg elfogadni magunkat a hibáinkkal és az előnyeinkkel együtt! Ne maszkokat próbálgassunk, amik jók ránk, hanem azt mutassuk meg magunkból, amik valójában vagyunk! A kép így mindig hiteles. Te mit tartasz fontosnak a gardrób összeállításában?

- Úgy gondolom, hogy valóban fontos elfogadni önmagunkat. Illetve az is hangsúlyos, hogy kornak és alkatnak megfelelően legyen összeállítva a ruhatáram, amiben jól érzem magam, kényelmesen tudok mozogni és ami előnyös számomra.

 

Lenkefi Réka

 

- Tudnál példát mondani arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolhatja az öltözködésedet a külvilág?

- Igen, minden öltözetnél figyelembe veszem, hogy milyen npara, milyen eseményre, alkalomra készülök. Ha tudom, hogy a bábszínházban fogok egész nap dolgozni, festeni, ragasztani, varrni, akkor erre készülök fel. De ha egy bálra, vagy osztályfőnöki órára megyek, vagy otthon kell lennem, ugyancsak ehhez választom ki a cipőt, ami lehet sportcipő, vagy magassarkú.

 

- Mennyire szereted, ha estélyiben és magassarkúban kell lenned?

- Nagyon szeretem. Szeretek nő lenni, ruhát és magassarkút felvenni. (Nevet)

 

- Említetted, hogy sportcipő, is szerepel a ruhatáradban. Milyen alapdarabok fordulhatnak elő még a szekrényben?

- A ruhatáramban széles skálán mozognak a ruhadarabok. Sportcipő, futócipő, bőrcipő, farmer, ing, alkalmi ruhák. Mindenre fel vagyok készülve. Amit fontosnak tartok a farmernél, hogy kényelmes legyen. Ugyanis a nőiség kihangsúlyozása mellett a praktikára is gondolok.

 

- Mint alkotó és tervező, rendszeresen varrsz bábokat, bábokra ruhadarabokat. Magadnak szoktál-e varrni?

- Nagyon sok mindent megtervezek, és meg is varrok magamnak. Törekszem nem rohanni a leárazások és a divat után, és sokkal inkább önmagam hitelét visszaadni az öltözködésemben. Úgy gondolom felesleges folyton a címlapokat utánozni, hiszen sokszor nem is kell annyi cicoma ahhoz egy nőnek, hogy szép és ízléses legyen. Arról nem is beszélve, hogy a címlapokon nem minden esetben a jó értelemben vett hétköznapi nő szépsége van kiemelve. Olcsóbb ruhadarabokból, vagy anyagokból is lehet egyedülállóan felöltözni. Természetesen járok ruhaboltokba, de ugyanúgy a turkálókat is rendszeresen látogatom.

 

- Van-e valamilyen öltözködési alapelved?

- A kevesebb néha több. Illetve a stílus, az egyéniség mindig divatos. Tehát számomra a divat az, ha a stílusom jelenik meg benne, nem pedig a ruha horribilis ára.

 

További programok »

FEL