Spirituális jurta Békéscsaba szélén

2024. március 11. 16:04 | Bere Mátyás

Korom Gábor jurtájában jártam, ahol alternatív gyógyászati módszereket, hangtálazást és hangterápiát végez. Gábor színházi ügyelőként dolgozik, ahol többek között sok színész és háttérmunkás épsége, gyakran élete van az ő munkájára utalva.

 – Szeretek az emberekért felelősséget vállalni, itt a jurtában és bent a színházban is. A jurtában viszont csak a gondolataiktól kell féltenem az embereket – fogalmazott Gábor.

Sokak bizalma megingott a spiritualitásban és az ezotériában a 2000-es évek környéki tévés gyógyítók, táltosok és jósok miatt. Ezt a bizalmat igyekszik újra felépíteni Korom Gábor a kezeléseivel.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A hang- és zeneterápiás kezelések többezer éves múlttal rendelkeznek, és most sokadik reneszánszukat élik. A terápia legfontosabb eszköze a tibeti hangtál, de sok más ütős hangszer is helyet kap egy modern gyógyítónak az eszköztárában. A millenniumi és a Z generáció egy része mondhatni vallásának tekinti a spiritualitást, ennek nyújt remek közeget a jurta, amely a hangtálak és dobok által sugárzott ősiességet tovább erősíti. Ez a jurta mondhatni otthonra talált, hiszen azt tudjuk, hogy a honfoglalás korában Békés megyében is vándoroltak, táboroztak őseink, akik ehhez hasonló jurtákban szállhattak meg.

A hangterápia hatásossága vitás, valaki placebónak gondolja, valaki pedig komoly, akár a modern orvoslás közé is beilleszthető gyógymódnak véli. Mégis a legvalószínűbb, hogy a gyógyulást, vagy annak érzetét, a terápia fontos részét alkotó meditáció váltahatja ki.

Korom Gábor elmondta, hogy a színházi munkáját a jurtában végzett tevékenyéggel piheni ki. Sok ember jár hozzá spirituális megtisztulás miatt, míg mások a megnyugváshoz, pihenéshez használják a hangterápiát. Gábor szerint ez nemcsak a hangterápiáról, hanem az elhelyezkedésről, megjelenésről is szól. Vannak emberek, akiknek szükségük van a jurta nyújtotta látványra, melegségre, az ott lévő rengeteg gyertyára és ásványokra ahhoz, hogy megnyugodjanak.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– Fontos, hogy ez a jurta Békéscsabán, és azon belül is pont itt van, ezt itt akartam létrehozni, az is lényeges, hogy nem öt méterrel arrébb van – mondta Gábor.

Az embereknek már nincs igazán idejük magukra. Ha éppen nem telefon van a kezükben, akkor dolgoznak, vagy például a házimunkát végzik. Ezért is jó, ha valamilyen formában le tudunk lassulni egy órára, legyen szó meditálásról, sétáról, vagy akár a hangtál terápiáról. Gondolhatunk úgy is a hangterápiára, mint ami félúton van az otthonmaradás és a pszichológus között.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– Rémisztő lehet, de itt az ember egyedül van a gondolataival – mondta lezárásként Gábor.

További programok »

Itthon

FEL