Soron kívül ülésezett Békéscsaba képviselő-testülete!

Soron kívüli közgyűlést tartott szerdán Békéscsaba képviselő-testülete.  A városatyák  négy előterjesztésről tárgyaltak. 

Soron kívüli közgyűlést tartott 13 képviselő jelenléte mellett Békéscsaba képviselő- testülete.  A városatyák szerdán délután négy előterjesztésről tárgyaltak.

Az ülés kezdetén Miklós Attila önkormányzati képviselő megkérdezte, hogy ezeket a pontokat a gazdasági bizottság miért nem tárgyalta. Ferenczi Attila frakcióvezető  ugyanezzel a kérdéssel fordult a polgármesterhez.

Két okból látta szükségesnek a soron kívüli közgyűlés összehívását Szarvas Péter polgármester, az egyik az akciócsoport kérdésének újratárgyalása. Ezen kívül a Mondi Békéscsaba Kft. és a Hirschmann Kft. beruházásainak sikeressége miatt fontos, hogy az önkormányzat álláspontját  időben  továbbítani lehet az anyavállalatoknak.

Dr. Ferenczi Attila a  Kner nyomda támogatásának lehetőségét vetette fel, amely szintén élen jár munkahely teremtésben. A polgármeter egyetértett azzal, hogy ha forrás van rá, a város támogassa az ilyen irányú törekvéseket.

Miklós Attila megjegyezte: nem ez az első alkalom, hogy a Csülökfesztivál után az önkormányzat támogatást ad. Mint mondta, ennek örül, de jó lenne, ha egy egységes rendszert dolgoznánk ki a támogatásra.

 

Emelik a tartalékot

A közgyűlés az év közben jelentkező, előre nem tervezhető feladatokra fedezetet jelölhet meg, amely jelenleg 27 millió forint. A Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. részére a bajnoki évadra a város 7 és fél millió forintot tett félre. Viszont mivel a futball klub a bajnoki szezont már nem az első osztályban játssza, így a testület az összeget az általános tartalékok közé helyezi vissza.

13 igennel elfogadta a testület az előterjesztést.

 

Önkormányzat is hozzájárul a Mondi sikeréhez

A Mondi Békéscsaba Kft. a csomagoló és papíripar vezető szereplői közé tartozik, amelynek legjelentősebb magyarországi gyártókapacitása Békéscsabán van. A cég létszáma folyamatosan emelkedik, jelenleg 252 alkalmazott dolgozik az üzemben. Idén pedig további bővítést terveznek, melynek része lesz egy új alapanyag-feldolgozó csarnok és iroda építése, valamint a gyártócsarnok bővítése. A fejlesztés új parkolóhely kialakítását teszi szükségessé, ahol a tervek szerint 150 személygépkocsi és 15 kamion fér majd el. A telephelybővítésre az önkormányzat tulajdonában lévő beépítetlen terület lenne a legalkalmasabb, ezért a társaság az önkormányzathoz fordult.

A Mondi-csoport 30 országban, több mint 100 gyárral van jelen. Ezért is tartja indokoltnak a testület, hogy a kormány 1,8 milliárd forintos támogatásán túl az önkormányzat is segítse a beruházás sikerét, és versenyeztetés nélkül értékesítse a tulajdonában lévő ingatlant. A határozat értelmében 22,4 millió forintos vételárat 15 napon belül kell megfizetnie a társaságnak.

dr. Ferenczi Attila arra kérdezett rá: mi indokolja azt, hogy ilyen alacsony árat határozott meg a bizottság a telekre? A tanácsnok arra világított rá: az önkormányzat az előterjesztés szerint 15 millió forinttal kevesebbért értékesítené az ingatlant az eddig megszokott árnál.

Wittmann László, a Stratégiai és Fejlesztési Osztály vezetője arról tájékoztatott: az értékbecslésben is szerepel, ez alapján határozták meg az árat. Övezeti besorolás alapján is indokolt az alacsony összeg. Mint mondta, ez szintén egy 40%-os árcsökkentő tényező, illetve a csapadékvíz csatorna nehezíti a megközelítést.

dr. Ferenczi Attila szerint mínusz 40 százalékot levenni az övezeti besorolás miatt, túlzásnak tűnik. Ezért egy kontroll értékbecslést javasol a politikus. Az önkormányzat nem mondhat le ellenőrzés nélkül 15 millió forinttól.

Szarvas Péter szerint nem kifogásolható az ár. Fülöp Csaba azt kérdezte: az értékbecslés március 6-án készült és a 90 napos időszakra fenntartott értékbecslési ár már lejárt: ez befolyásolja-e a dönést?

Wittmann László úgy válaszolt: az értékbecslő meghosszabbította az előterjesztésben is szereplő árat. Hanó Miklós alpolgármester szerint is érdemes lenne egy kontroll értékbecslés, mert komoly vagyonveszteséggel járhat a nem megfelelően kialakított ár.

A polgármester hozzátette, csatoltak az előterjesztéshez egy független szakértői véleményt, amely garantálja az ár valódiságát. 

dr. Ferenczi Attila kontroll értékbecslésre tett javaslatát 10 igen szavat mellett elfogadta a közgyűlés.

 

„De minimis” támogatás a Mondi Békéscsaba Kft. és a Hirschmann Kft. részére

A Mondi-csoport békéscsabai üzemének bővítése a piaci pozíciójának megtartása érdekében elengedhetetlenné vált.  A csomagolóipari cég fejlesztéséhez a kormány 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.  Az önkormányzat pedig a bővítéshez szükséges 125 munkahely létrehozását közel 19 millió forinttal támogatja. A szintén békéscsabai székhelyű Hirschmann Kft. 460 embert foglalkoztat. A többségében tetőantennákat, kábeleket, csatlakozó berendezéseket, és a gépkocsik számára antennákat gyártó, német magánszemélyek tulajdonában álló cég szintén bővíti üzemét.  A múlt évben 25 millió euró árbevételt realizáltak, idén pedig már 27 millió eurós bevételt terveznek. Ezért a Hirschmann Kft. részére a város a 70 új munkahely létrehozását 14 millió forinttal támogatja.

dr. Ferenczi Attila szerint a munkahelyteremtés támogatása abban az esetben indokolt, ha már ki van tűzve a határidő, erre jó példa a Hirschmann Kft, amely idén már plusz 60 főt foglalkoztat. A Mondi-csoport esetében viszont még nincsen új munkahely lehetőség, ezért csakis a megvalósult munkahelyek arányában adhat támogatást az önkormányzat a tanácsnok szerint. A kormány az 1,8 milliárd forintos támogatást azért ítélte oda a Mondi-csoportnak mert munkahelyteremtés is szerepelt a beruházásban – árulta el a polgármester. Ugyanakkor elmondta: ha nem teljesülne a munkahelyteremtés, akkor az önkormányzat érvényesíteni tudja a visszafizetési kötelezettséget. Ezért arra kérte a képviselőket, hogy fontolják meg az előterjesztés elfogadását.

Wittmann László, a Stratégiai és Fejlesztési Osztály vezetője arról tájékoztatott: egyeztetések folytak a cégekkel, ez alapján kerültek a vállalandó kötelezettségek az előterjesztésbe, amely mindkét fél számára vállalható volt.

Fülöp Csaba arra kérdezett rá: a 25 munkahely, amit idén létrehozott a Mondi – szerepel-e a 125 új munkahelyben, amelyet támogatni kíván a város, vagy ez azon felül értendő? A képviselő rávilágított: a Hirschmannál már elkezdődött az új munkaerő betanítása, ezzel 610 főre emelte az alkalmazottainak számát a társaság.

A polgármester azt ígérte, hogy a szeptemberi közgyűlésre egy egységes eljárási rendet tartalmazó dokumentumot fog előterjeszteni a polgármesteri hivatal.

Kaposi László szerint, ha az önkormányzat ad támogatást, azt akkor tegye, mikor már a munkahelyeket már betöltötték, létrejöttek. 13 milliárd forintos beruházásról van szó, melyet 1,8 milliárddal támogat a kormány. A beruházás már megkezdődött. Nem mindegy, hogy egy ekkora beruházásnál milyen viszony alakul ki a vállalat és az önkormányzat között. Nem a beruházást veszélyezteti a döntést, hanem a későbbi jó kapcsolt érdekében fontos, hogy jó véleménnyel legyen a városról a cég – fogalmazott a polgármester.

dr. Kerekes Attila arra emlékeztetett, hogy Békéscsaba hagyományosan támogatja a vállalkozásokat. Sajnos nem jön ide annyi multinacionális cég, amennyi kellene – vélte a képviselő. Egyetértett azzal, hogy valóban hasznos lenne egy egységes támogatási rendszer, ugyanakkor javasolta, hogy a munkahelyfenntartás 36 hónapig szóljon. Hozzátette: fontos kérdés, hogy a helyieket is támogassa a város.

Kaposi László nem értette, hogy a várossal való viszonyt mennyiben befolyásolná az, ha teljesítmény alapján fizetne a vállalatoknak az önkormányzat. Nagy Ferenc alpolgármester elmondta, a kormány sem teljesítmény alapján, utólag ad támogatást, viszont valóban fontos keretet adni a támogatásoknak.

Miklós Attila szerint ez nem a mindennapi gondjait fogja megoldani a Mondinak, ez inkább egy gesztus, amit jó útnak tart. Emellett a képviselő egyetértett Nagy Ferenc gondolatával, miszerint keretet kell szabni a támogatások odaítélésekor. Wittmann László osztályvezető kifejtette: azért ad 125 főre támogatást az önkormányzat, mert 2018 év végéig kell ezt a létszámot biztosítani. A Mondi beruházása több ütemben zajlik majd, így ezt a 125 fő új munkahelyet tudják erre az időszakra vállalni.

dr. Ferenczi Attila úgy fogalmazott: “most kifizetünk 125 munkahelyre támogatást, hány százaléka a felvett munkaerőnek a békéscsabai? Jó lett volna kikötni hogy a felvett munkaerő legalább fele békéscsabai legyen.”

Szarvas Péter szerint a cég érdeke is, hogy minél több dolgozó békéscsabai legyen. Emlékeztetett arra, hogy nem a Mondi az egyetlen olyan cég Békéscsabán, amelyik fejleszt.

Hanó Miklós nem értette, a Mondi miért nem akar részt venni a megbeszéléseken? A Vállalatvezetői Kerekasztalba is meghívták őket, de mint mondta, tudomása szerint a cég a találkozókon nem kívánt eddig részt venni.

dr. Kerekes Attila is azt javasolta, legyen kikötve, hogy a felvett munkaerőnek legalább 50%-a békéscsabai legyen. Illetve úgy látja, a készülő munkahelyteremtő támogatás szabályzattervezetébe tegyék be ezt a javaslatot. Féléves kontroll pontokkal, jelentést küld a cég a foglalkoztatási helyzet változásáról.

További változtatás az előterjesztésben, hogy 24 hónap helyett 36 hónap a munkahelyfenntartás minimum időszaka. A létszámbővüléssel arányban kerül átutalásra a támogatás, Szarvas Péter tartózkodása mellett 11 igen szavazattal elfogadták.

dr. Kerekes Attila módosító javaslatát, miszerint  24 hónap helyett 36 hónap a munkahelyfenntartás, egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

Amennyiben a határozatban vállalt kötelezettségét nem teljesíti, akkor azt arányosan köteles visszafizetni. Mikós Attila javaslatát, miszerint a szeptemberi közgyűlésre terjesszenek elő egy határozati javaslatot a munkahelyteremtés támogatásának szabályozásáról, 12 igennel egyhangúlag elfogadták.

A teljes határozati javaslatot egyhangúlag elfogadták.

 

Döntés az akciócsoportokról

Májusban alakult a Békéscsabai Helyi Közösség. Az akciócsoport a lokális igényeket figyelembe véve készíti el a TOP program elnyeréséhez szükséges tervet. Jelenleg is azon dolgozik, hogy a közösségek, a szervezetek és a közért tenni kívánó magánszemélyek bevonásával, minél több helyi tapasztalaton nyugvó elképzelés megismerésével a kultúra- és a közösségépítést elősegítő fejlesztéseket tartalmazó stratégia készüljön. A támogatási kérelmek benyújtására két szakaszban van lehetőség, az első június 30-ig, a második október 31-ig küldhető be, az elnyerhető támogatási összeg 800 millió forint. Azonban a városi akciócsoport mellett a Békéscsabáért Helyi Közösség is benyújtotta regisztrációját. A második akciócsoport tagjai között találjuk a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületet, a polgármesteri hivatalt és a Kistérségi Társulási Tanácsot is. A pályázat viszont egy akcióterületen csak egy akciócsoport indulását engedélyezi. Az önkormányzat részvételével létrejött HACS stratégiája Békéscsaba teljes közigazgatási területére vonatkozik, ezért más akciócsoport, ugyanerre a területre létrehozott stratégiája a pályázat elutasítását eredményezheti. Ezért a testület felkérte a jegyzőt, a polgármestert és a Békés Megyei Könyvtár igazgatóját, hogy azonnali hatállyal lépjen vissza a második akciócsoportbeli részvételétől. erről tárgyal ismét a testület.

Részletes cikkünk a Békéscsabai Helyi Közösségről ide kattintva olvashatják, a két akciócsoportról kialakult vitát pedig itt találják.

Szarvas Péter korábbi véleményét hangoztatva úgy vélte: a békéscsabaiak érdekét szolgálja, ha a több akciócsoport dolgozik a város fejlesztésén. Inspirálólag hatott mindkét csoportra, hogy versenyhelyzet alakult ki közöttük – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: demokratikus alapelv, hogy minél több szervezet vegyen rész egy közösség életének formálásában. Ezért javasolja, hogy a korábban elfogadott határozatot ne fogadják el.

Herczeg Tamás tanácsnok azt kérdezte: mitől demokratikus az, ha valaki kilép egy csoportból, egymástól független, egysíkú stratégiákat hoz létre, ami miatt a két csoport nem a változatosságot hozza? Mint mondta, nincsen együttműködés, ehelyett létrehoztak a másik csoporttal szemben egy másik közösséget. A másik csoport akcióterülete nem is békéscsabai, tette hozzá a tanácsnok. Azt is megkérdezte: kik kezdeményezték a másik akciócsoportot, amely a meghosszabbított regisztrációs időszakban indult? Herczeg Tamás szerint több mint 1000 munkaórát fordított a 200 résztvevő a stratéga megalkotásakor a Békéscsabai Helyi Közösség találkozóin. A tanácsnok hozzátette, a fejlesztés lényege a közös gondolkodás, a nyilvánosság. Itt nem versenyről van szó, hanem kirekesztésről van szó – állapította meg a politikus.

Azt is nehezményezte, hogy nem lehet látni a munkát, amely a második akciócsoportban folyik. “Miért lett elvágva a köldökzsinor, miért nem az együttműködés a cél?” – zárta sorait a tanácsnok.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta: a felhívás alapján nem lehet egy akcióterületen több olyan akciócsoport, amely ugyanazt az akciótervet határozza meg, mivel ezek kizárják egymást, a gyakorlatban gyengítik egymást. A most folyó munka mérföldköveit a városi csoport honlapján nyomon követheti bárki – fejtette ki az igazgató. A program lényege, hogy a közösséget, a kultúrát és a gazdaságot közel hozza egymáshoz. Hozzátette, mind a 87 szervezet gondolatisága megtalálható a stratégiában, komoly társadalmi visszajelzések merültek fel, melyet a városi akciócsoport tagjai figyelembe vettek a terv kidolgozásakor. Sok javaslat érkezett be, új közösségi terek építésére, elsősorba a város külső pontjain. Ezen kívül szóba került a helyi termékek termelésének, piacra jutásuknak segítése, vagy az öngondoskodás kérdése – árulta el Szente Béla.

Szarvas Péter azt az 1000 munkaórát, amit befektetett az akciócsoport a fejlesztési tervbe, jónak tartja. De ezzel együtt azt, hogy egy másik alkotóműhely is dolgozott, nem ítéli el. “Meglátjuk, hogy a minősítés során mely akciótervet kerül ki győztesen” – fogalmazott a polgármester.

Kaposi László mindkét félnek igazat adott. Ugyanakkor komoly problémaként értékelte, hogy valószínű nem lesz együttműködés a két csoport között. Herczeg Tamás ismét emlékeztetett: létrejött egy szerveződés, ami dolgozni kezdett. Nagyobb együttműködésre pedig nem ösztönöz az, ha két akciócsoport van. Kaposi László szerint jogilag nincs akadálya a két csoportnak. A képviselő szerint ezután együtt kell a munkát végezni, nincs más lehetőség. “Én a városnak drukkolok” – összegzett a politikus.

dr. Ferenczi Attila azt kérdezte: ki nem akart párbeszédet folytatni, ki tiltotta meg, hogy csatlakozzanak a demokratikusan megválasztott városi akciócsoporthoz? Az együttműködés a városi akciócsoport részéről megvolt – vélte a tanácsnok. “Ez a verseny könnyen kiütheti a város által támogatott csoportot, ami miatt 800 millió forint támogatástól eshet el Békéscsaba. A tanácsnok hozzátette, a demokrácia itt van, itt ül a 14 képviselő, akiket a lakók választottak meg. A közgyűlés pedig úgy döntött, hogy létrehoz egy akciócsoportot, és próbál még több forrást behozni a városba. Én a városért szeretnék küzdeni. A polgármesternek is a város mellett kellene állnia” – fogalmazott a politikus.

Szarvas Péter továbbra is azt hangoztatta: mindkét akciócsoport azon munkálkodik hogy összeállítson egy közösségfejlesztést célzó tervet. Az irányító hatóság pedig eldönti majd, hogy jó-e ez a terv.

Kaposi László szerint ez egy fideszes belharc, amivel közönségnek is tisztában kell lennie. Herczeg Tamás szélmalomharcnak érzi, hogy mindig ugyanoda jut el a vita, az együttműködésnek pedig a pályázat beadásában kell megnyilvánulnia. A 41 oldalas felhívásban le van írva, hogy addig nem köthető meg a szerződés, amíg az átfedettségről nem tudnak megállapodni a csoportok. A HACS nem egy önálló entitás, 16 szervezet hozta létre és jelenleg is 70 szervezet dolgozik benne. Egyet kell gondosan, jól megcsinálni, úgy, hogy minden benne legyen – összegzett a tanácsnok.

A polgármester továbbra is azt javasolta, hogy a két akciócsoport egyeztessen egymással. A Fidesz frakció által elkészített határozati javaslatot Szarvas Péter nem szavazata meg, Kocziha Tünde és Kaposi László tartózkodott, így végül többség hiányában nem fogadta el a testület.

17:35-kor ért véget a rendkívüli közgyűlés. Soros ülés legközelebb szeptemberben lesz.

 

 

Megosztás: