Soron kívül: Főként plusz források megítéléséről tárgyalt a grémium

2019. július 15. 16:39 | Varga Diána

Habár a békéscsabai közgyűlés nyáron szünetel, a polgármester halaszthatatlan ügyekben összehívhatja a képviselő-testületet. A grémium július 15-én több technikai jellegű határozat, köztük plusz pályázati forrás-igény, illetve projektek kivitelezése miatt ülésezett.

A tanácskozás kezdete előtt Kaposi László (DK) jelezte, hogy a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. létrehozását korábban nem szavazta meg, annak ellenére, hogy Takács Péter LMP-s politikus többször ezt állította, illetve a sajtóban is ez jelent meg.  

Ezt követően a településrendészeti eszközök módosítását követően a testület plusz forrást biztosított a Modern Városok Program jóvoltából épülő röplabda akadémia projekthez kapcsolódó munkálatokhoz. Plusz forrást szavaztak meg az európai uniós forrásból épülő Védőnői Centrum kapcsán is. A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be étkeztetési fejlesztések támogatására és klímastratégia készíttetéséhez szükség forrásra.

A testület eredményt hirdetett a CsabaPark Látogatóközpontban található Pálinkamúzeum klimatizálása kapcsán kiírt közbeszerzésben, ahogyan a Szabolcs utcai, illetve Ipari úti és Tevan Andor utcai kerékpár-, illetve gyalogos út kialakítására vonatkozó közbeszerzési eljárásban is.

A városatyák szintén kivitelezőt hirdették a Munkácsy Emlékház és a Szigligeti utcai óvoda energetikai korszerűsítése. Mint kiderült, a két beruházáshoz plusz forrás kell: 10 millió az emlékházhoz, az óvodához pedig több mint 9 millió forint. A szakbizottság azt javasolta, hogy támogassák a többletigényt, ugyanis kevés az esély arra, hogy a beérkezett ajánlatoknál jobbat kapnak. Az összeg a 2020-as költségvetést terheli, a grémium jóvá hagyta az előterjesztést.

 

Soron kívüli közgyűlés 2019.07.15.-én. Fotó: Kugyelka Attila

 

A képviselők végül az Építők útján tervezett útépítésről és kerékpárút kialakításáról tanácskoztak. Ebben az esetben is plusz forrásra van szükség: a közbeszerzési eljárásban egy ajánlat érkezett, amely jócskán, több mint 360 millió forinttal lépi túl a rendelkezésre álló keretet. Tímár Ella (Fidesz-KDNP), a szakbizottság elnöke azt javasolta, hogy két hónappal tolják ki az eljárás határidejét, egy új közbeszerzési eljárás lebonyolítása ugyanis még több időt venne el. Szarvas Péter (független) polgármester szerint járható lehet az út, így a fennálló idő alatt előteremthetik a plusz pénzt is. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője szerint is komoly fejtörést okozott a probléma megoldása. Mint mondta, az eredményhirdetés határideje hamarosan lejár, ugyanakkor azt egy konszenzussal meg lehet hosszabbítani. Miklós Attila (MSZP) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az önkormányzat csak hitel felvételével tudná kifizetni a felmerülő plusz költséget, a polgármester ezzel szemben abban bízott, hogy kapnak kormányzati támogatást a Modern Városok Programban. Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) is fontosnak nevezte a fejlesztést, amely – mint mondta – már régóta várat megvalósításra. A közgyűlés végül úgy határozott, hogy szeptemberig tolják a döntést.

 

Napirend után: Mi a helyzet az Alföldvíz Zrt.-vel?

Miklós Attila (MSZP) képviselői kérdésében szóvá tette, hogy az utóbbi hetekben sokat lehetett hallani a híradásokban az Alföldvíz Zrt. nehéz helyzetéről. A szocialista képviselő úgy vélte, hogy a társaság az állam tulajdonosi hozzáállása miatt tart itt, ezért annak is kellene részt vennie a probléma megoldásában. Beszélt arról is, hogy Békéscsaba önkormányzata komoly összegeket fordított az ivóvízminőség javító programra, amelynek – mint mondta – kétharmada már kész van, de szükséges még egy kormányközi megegyezés. Szarvas Péter (független) 30 napon belüli, írásbeli választ ígért. Az MSZP-s képviselő emellett az önkormányzatnak dolgozó takarítócégnél tapasztalt problémára is rákérdezett, mint mondta, arról lehetett hallani, hogy a cégnél finanszírozási problémák merültek fel. Kiss Gyula aljegyző jelezte, hogy egy közbeszerzési eljárás lefolytatása nyomán tavaly kötöttek szerződést a vállalkozással, amely hétfőn új alvállalkozót vont be, így a szolgáltatás biztosított, az elmaradt fizetéseket is megoldották. Takács Péter erre rácsatlakozva kérdezett arról, hogy mi indokolta az alvállalkozó bevonását? Az aljegyző közlése szerint a fővállalkozóval vannak kapcsolatban, mélyebben nem vizsgálhatják az okokat. Az LMP-s képviselő az Alföldvíz Zrt. ügyére visszatérve arról kérdezett, hogy zajlanak-e tárgyalások a társaság ügyében? A polgármester ebben az esetben is 30 napos határidővel ígért választ, majd Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) kapott szót.  Az országgyűlési képviselő jelzése szerint a cég menedzsmentje és a kormány közt folynak tárgyalások, a szolgáltatást azonban semmi nem veszélyezteti. A politikus arról beszélt, hogy maga is folytatott egyeztetéseket, az ígéretek szerint az év második felére hosszabbtávú megoldást biztosíthat a kormány.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) arra tért ki, hogy sok jelzést kaptak a közvilágítás kapcsán, mely szerint az nem időben kapcsol be. Szarvas Péter (független) arról tájékoztatott, hogy múlt héten találkozott a Nemzeti Közművek Zrt. vezetőjével, akinek jelezték a problémát. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Békéscsabán a közvilágítási naptárnak megfelelően biztosítják az utcák, utak világítását, ugyanakkor a város 20 másik településsel együtt jut a szolgáltatáshoz, így a naptár módosításáról azok önkormányzataival is egyeztetni kell.

További programok »

Itthon

2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV

Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.
2023. január 30. 18:20
FEL