Soltész Miklós: A közösségek megerősítéséhez összefogásra van szükség

2021. szeptember 1. 14:29 | Varga Diána

"Az összefogás, a közösség, ami erősít, segít" – fogalmazott a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán, Eleken. Soltész Miklós erről a 105 millió forintból megújuló román nemzetiségi általános iskola átadóján beszélt.

A miniszterhelyettes szerint ahhoz, hogy az eleki román tanítási nyelvű iskola megújuljon, szintén komoly összefogásra volt szükség. "Ha a magyarországi románság meg akar maradni, összefogásra van szükség; ha csatazaj van, akkor sérül a közösség" – fogalmazott, majd hozzáfűzte: ha a kulturális szféra, a parlamenti szószóló, a települési, oktatási és vallási vezetőkkel megtörténik az összefogás, annak pozitív eredménye lesz. Soltész Miklós kiemelte: Eleken szinte a semmiből csodát tudtak varázsolni, ugyanakkor ahhoz, hogy hasonló példák szülessenek, szükség van a nemzetiségi, civil szervezetek megerősítésére. Ennek érdekében továbbra is fenntartják a számukra elérhető pályázati rendszert, melynek keretösszegét jövőre 50 millió forinttal emelnek meg. A kiírás szeptember elsejétől már elérhető. Zárásként arra is kitért, hogy ezek a pályázatok a nemzetiségek megmaradását szolgálják az egyes településeken.

Kreszta Traján, az Országgyűlés nemzetiségi szószólója kifejtette: 2010 óta a nemzetiségi önkormányzat által működtetett köznevelési intézmények támogatása az ötszörösére emelkedett, melyet az intézmények fejlesztésére fordítanak. Hozzátette: minél jobbak a kondíciók és minél magasabb az oktatás színvonala, annál több gyermek iratkozik be az intézményekbe, ez a fejlemény pedig elégedettségre adhat okot. Friss fejleményként említette, hogy a nemzetiségi önkormányzat már nem csupán fenntartója, de tulajdonosa is az intézményeknek.

Szelezsán György, Elek polgármestere történelminek nevezte a fejlesztések sorát a településen. Mint mondta, a magyar kormány támogatásával új bölcsőde épül, másfél éven belül átadják az új óvodát, valamint ennek a folyamatnak a része a felújított iskola átadása.

 

H.D., V.D.

További programok »

Itthon

Sporteszközöket adott a BRSE a Napsugárovinak

Könnyített súlyú röplabdákat, valamint egy tollaslabda-hálót adományozott a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület a Lencsési Óvodának. A sporteszközöket szerdán reggel adta át egyesület vezetése és játékosai a gyerekeknek.
2021. december 1. 13:57
FEL