Sokkal türelmesebb lenne, ha újra kormányra kerülne

2016. május 5. 15:54 | Zsíros András

Visszaadnák az iskolák szabadságát, tíz év alatt megháromszoroznák az orvosok és ápolók fizetését, egyszerűsítenék az adórendszert, több szociális juttatást biztosítanának a szegényeknek – többek között ezt tartalmazza a Sokak Magyarországa program, amelyet a Demokratikus Koalíció fogalmazott meg. Gyurcsány Ferenc országjáró úton ismerteti a javaslatokat, ahol meghallgatja a lakosság véleményét is. A párt elnöke tegnap Békéscsabán is járt.

A munkahelyek, a földárverések, az oktatás, az egészségügy, a közmédia, és még számos téma előkerült a Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott lakossági fórumon, ahol az érdeklődők Gyurcsány Ferenc számára fogalmazhatták meg kérdéseiket, véleményüket. A többségében idősekből álló hallgatóság teljesen megtöltötte a helyszínül szolgáló Ifjúsági Kaszinót.

A pártelnök szerint modern mezőgazdasági nagyüzem, erre épülő élelmiszer- és feldolgozóipar nélkül nem lesz erős a magyar falu. Szembeállította a jövő évi költségvetés 0,9 százalékos nyugdíjemelését a jegybank 2,4 százalékos inflációs előrejelzésével. Rámutatott, hogy a kormány kilencvenmilliárdot ígért a sportra, miközben szerinte ebből az összegből az orvosok és nővérek fizetését csaknem hatvan százalékkal meg lehetne emelni.

A lakossági fórum célja a kérdések megvitatása mellett a párt Sokak Magyarországa elnevezésű programjának ismertetése volt. Gyurcsány Ferenc elmondta, a 250 javaslatot tartalmazó csomag részleteit a legtöbben nem ismerik, inkább személye vonzza szimpatizánsait. Szerinte ők akkor is támogatnák, ha egyes kérdésekben mást képviselne. Mint elmondta, bár a legtöbben nem ismerik a programjuk részleteit, a fő irányokkal már tisztában vannak. „Az nekik rendben van, és nem is izgatják őket a részletek, mert van bennük egy bizalom” – fogalmazott. A DK elnöke úgy látja, a magyar választók többsége nem program-érzékeny, sokan akkor is kitartanak a pártok mellett, ha azok megváltoztatják bizonyos témákban az álláspontjukat. Hozzátette, ha újra megnyerné a választásokat, sokkal türelmesebben kormányozna, mint korábban.

FEL