Gyurcsány Ferenc: Vissza kell adni az iskolákat a településeknek

2017. április 21. 12:09 | Kovács Dávid

Gyurcsány Ferenc csütörtökön, Békéscsabán tartott lakossági fórumán ismertette a Demokratikus Koalíció (DK) Sokak Magyarországa elnevezésű választási programjának főbb pontjait, főként  az egészségügyet, a nyugdíjat, az oktatást és a béreket érintő változtatásokat emelte ki. A párt elnöke emellett arról is beszélt, hogy a baloldalon az a párt nevezné meg a kormányfőjelöltet, amelyik a legtöbb mandátumot szerzi a jövő évi parlamenti választáson.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében elszámította magát, a lépéssel már saját választótáborát is erodálja.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a CEU olyan ügy, amely azon túl, hogy alapjogot sért, Angela Merkel német kancellártól az Egyesült Államokig mindenkit a magyar miniszterelnök ellen fordít. "Márpedig szövetségesek nélkül előbb-utóbb béna leszel" - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor ellenségeket kreál magának, ilyenek a migránsok, a civilek, a CEU vagy Soros György, mert szeret háborúzni. Pedig az emberek békét akarnak - húzta alá.

Kijelentette: azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök "legfőbb pártfogója", mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált.

Kitért arra is: ma az a realitás, hogy a baloldali ellenzéki pártok önálló listán indulnak a jövő évi országgyűlési választáson. Hozzátette: akivel lehet, azzal megállapodnak, hogy a 106 egyéni választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt legyen, a miniszterelnök-jelöltet pedig az a párt nevezi majd meg, amelyik a legtöbb mandátumot szerezte.

A választási bojkott kérdéséről szólva Gyurcsány Ferenc elmondta: a DK nyitott lenne erre, mert be lehetne bizonyítani, hogy a Fidesz illegitim. Ám mivel sem a Jobbik, sem az MSZP vagy a Momentum nem hajlandó rá, "politikai öngyilkosság" lenne a bojkott. A korábbi miniszterelnök szerint mind az arányos, mind a többségi választási rendszer idegen a magyar hagyományoktól, a vegyes rendszernél kell maradni, bár a mostani szisztéma túlkompenzálja a győztest.

Gyurcsány Ferenc a párt programjáról és a lakossági fórumok céljáról, tapasztalatairól Aktuális című műsorunkban is beszélt.

A DK programjáról szólva kiemelte, ha kétszeresére emelnék  a béreket, abba belerokkanna az ország, a párt egy visszafogottabb megoldást alkalmazna, az infláció felett 5-7 százalékos emelést tervezne évente.

A korábbi miniszterelnök nyugdíjprémiumot adna az időseknek, legalább azokban az években, amikor jól teljesít az ország és növekszik a GDP.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, az egészségügyből 700 milliárd forint hiányzik. A DK elnöke szerint ez a legnehezebb kérdés, hiszen ő is megégette már magát ebben a témakörben. Kiemelte, egy éven keresztül három-négy javaslatot vitatnának meg, majd népszavazásra bocsájtanák a kérdést, hiszen valakinek az ezer forint is sok, más pedig tízezer forintot is könnyedén kifizet egy magánorvosnak.

Az oktatást illetően leszögezte: az a legfontosabb, hogy visszaadják az intézményeket a településeknek, a pedagógusoknak és a gyerekeknek, hiszen az, hogy milyen iskola kell a békéscsabaiaknak, csak az itt élők tudják. A felsőoktatásban szerény, 7-8 ezer forintos tandíjat vezetne be a DK, amelynek felét ösztöndíjra kellene fordítaniuk az intézményeknek.

MTI/Kovács Dávid

További programok »

FEL