Sokkal több a baleset, mint egy éve

2021. augusztus 24. 08:06 | Vári Bianka

Magyarországon 2020-ban sokkal kevesebben voltak az utakon, mint az előző években, így kevesebb közúti közlekedési baleset történt. Az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának adatai alapján 2021-ben jelentős emelkedés tapasztalható a balesetek tekintetében mind országosan, mind Békés megyében.

Míg a tavalyi évben országosan jelentősen csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, idén emelkedés tapasztalható. Az első félév adatai szerint 2021-ben 6195 személyi sérüléssel járó szerencsétlenség történt, ez pedig közel 3%-kal több, mint az előző év hasonló időszakának 6026 balesete.

A megyék közül Békésben tapasztalható a legnagyobb mértékű, 32%-os emelkedés: míg 2020-ban 169, addig 2021-ben 223 személyi sérüléssel járó baleset történt az utakon, a halálos kimenetelű szerencsétlenségek száma pedig duplájára emelkedett.

Ennek ellenére az országos balesetszám mindössze 2,8%-át teszik ki a megyei esetek. A három vezető ok a gyorshajtás, a kanyarodási szabályok megszegése, valamint az elsőbbség meg nem adása – utóbbi a leggyakoribb megyénkben.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy az elsőbbségadás szabályait minden közlekedőnek ismernie kell. Főleg kisebb településeken jellemző, hogy nincsenek jelzőtáblák, egyenrangú utak találkoznak. Ilyenkor a jobbról érkező vagy a kanyarodóval szemben egyenesen haladó járműnek van elsőbbsége.

Dr. Szombati Andrea arról is beszélt: örvendetes, hogy sokan választják a kerékpáros közlekedési formát megyénkben, ugyanakkor a balesetek jelentős részének ők az okozói. A sajtószóvivő kitért arra is, hogy az ittasan okozott balesetek számában nem történt jelentős változás, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy alkoholfogyasztás után járműbe ülni nagy felelőtlenség, hiszen az ilyen személy nemcsak magára, de a környezetére is fokozott veszélyt jelent.

– Minden nap végzünk közúti közlekedési ellenőrzést a szabálytalankodók kiszűrése céljából, hogy ne veszélyeztessenek másokat, és maguknak se ártsanak, illetve vannak baleset-megelőzési programjaink is. Ezek ugyanakkor mit sem érnek, ha a közlekedők figyelmen kívül hagyják azt a fontos tényt, hogy a közúti közlekedés veszélyes üzem. A másodperc törtrésze alatt történnek olyan súlyos kimenetelű balesetek, esetleg tragédiák, amelyeket utóbb nem lehet visszafordítani, meg nem történtté tenni – fogalmazott a szóvivő.

További programok »

FEL