Békés megye útjai is kevesebb a baleset idén

2020. augusztus 3. 18:20 | Vári Bianka

Békés megye közútjain 2020 június végéig 168 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint ugyanakkor közúti balesetből egy is sok, hiszen minden eset mögött emberéletek, családok állnak.

Elsőbbségadás elmulasztása, gyorshajtás, kanyarodási szabályok megsértése. Közlekedési balesetek tekintetében ez a három vezető ok, melyeknek csak a sorrendje változik. Békés megyében 2020 első fél éves adatai szerint az elsőbbség meg nem adása áll az első helyen, ezt követi a gyorshajtás – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Kiemelte: nemcsak a gépjárművet vezetőknek kell ismerni a szabályokat és megadni az elsőbbséget, hanem a kerékpárosoknak, a gyalogosoknak és minden közlekedőnek.

Dr. Szombati Andrea elmondta, hogy idén júniusig közel 30%-kal kevesebb személyi sérüléssel járó baleset történt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Hozzátette, hogy a szerencsétlenségek számának csökkenése magával hozta azt is, hogy a súlyos sérüléssel járó balesetek száma mintegy 40%-kal, a könnyű sérüléssel járó balesetek száma 20%-kal, a halálos közlekedési balesetek száma pedig felére mérséklődött. 

– A közlekedési balesetek számának csökkenésével arányosan vártuk volna azt is, hogy csökken az ittasan okozott közlekedési balesetek száma is. Ebben a tekintetben azonban csak egy nagyon kis mérséklődést tudtunk elérni, a tavalyi 20-as szám 18-ra csökkent, tehát ilyen formán az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek százalékos aránya nőtt.

Országos adatok szerint 2020 első negyedévében 262 balesetet okoztak ittas állapotban, 9,6 %-kal többet, mint egy évvel korábban. Ezeknek 66 %-át személygépkocsi-vezetők, 14 %-át kerékpárosok, 5 %-át segédmotorkerékpár-vezetők okozták.

 

 

A közlekedés három összetevős: ember, pálya és gép – erről már a Járművezető Szakoktatók Országos Egyesületének megyei elnöke beszélt. Horváth László elmondta: most elsősorban az emberre kell koncentrálni, ugyanis a melegtől, a különböző frontoktól ingerlékennyé válhatunk.

– Sok minden az emberi tényezőkön múlik: a gyorshajtás, a türelmetlenség, az elsőbbség meg nem adása. Ez nyáron fokozódik, ugyanis sokkal könnyebben elfárad az ember a melegtől, és a koncentráló-képessége csökken, úgyhogy érdemes például azokban az autókba, ahol van klíma, nem sajnálni azt a néhány deciliter üzemanyagot, és használni azt a klímát – jegyezte meg Horváth László.

 

A szakemberek azt kérik, hogy mindenki tartsa be a közlekedési szabályokat, vigyázzon magára és utasaira, hiszen mindenkit hazavárnak!

További programok »

FEL