20 közlekedési baleset történt a tegnapi havas időben

2022. január 12. 14:57 | Vári Bianka

Kedden erős szél kíséretében érkezett újabb havazás az ország délkeleti részére. Bár az úthálózaton folyamatos volt a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, ennek ellenére számos közlekedési baleset történt Békés megyében.

Az utat is alig lehetett látni kedden reggel Mezőberény közelében. A Magyar Közút Zrt. harminc gépjárművel takarította a megye útjait és keddig mintegy 90 tonna sót, valamint 13 ezer liter kálcium-kloridot juttatott az úthálózatra, hogy az jól járható legyen. A legnagyobb problémát azonban az erős, 60-70 km/h-s szél okozta, amely folyamatosan az útra hordta a havat. Bár a szakemberek folyamatosan dolgoztak az úthálózat járhatóságán, a hóátfúvásoktól nagyon nehéz volt mentesíteni az útszakaszokat. 

A megváltozott időjáráshoz sok sofőr nem alkalmazkodott megfelelően, ezért a hófúvásban számos baleset is történt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási-központjába az elmúlt napon 20 közlekedési balesetről, köztük 6 személyi sérüléssel járó balesetről érkezett bejelentés, emellett 14 anyagi káros baleset helyszínén intézkedtek a megye rendőrei. A szakemberek a téli időjárásban fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket.

– Jegesek, havasak az utak, olvadáskor pedig vizesek, ehhez mindenképpen alkalmazkodnia kell a járművezetőknek. Óvatosan, szabályosan közlekedjenek, kerüljék a hirtelen manővereket, tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a balesetek megelőzéséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek - nyomatékosította  Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a jármű sebességét nem az adott útszakasz megengedett legnagyobb sebességhatárához, hanem az útviszonyokhoz kell igazítani, vagyis kötelező lassítani. Bár az előrejelzések szerint a következő napokban nem érkezik további csapadék, erős fagy és köd is nehezítheti majd a közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL