Sokkal korábban jönnek a kullancsok

2019. március 18. 11:08 | behir

A két ismert, veszélyes betegség közül a vírusos agyvelőgyulladás ellen oltás véd – más nem –, a bakteriális Lyme-kór ellen viszont nem segít.
 
 Idén korábban kezdődik az itthoni kullancsszezon – mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György, aki a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet. Az enyhe tél következtében nem fagynak ki a kullancsok a télen, emiatt sokkal korábban kezdődik a kullancsszezon, mint korábban – tudta meg az InfoRádió Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökétől.

A védekezést két részre osztja az orvos: a megelőzés, illetve az az ellen való védekezés, hogy a kullancsok ne jussanak belénk s ne tudjanak annyi időt bennünk tölteni, hogy átadják a fertőzést a több órányi együttlét során.

A két ismert, veszélyes betegség közül a vírusos agyvelőgyulladás ellen oltás véd – más nem –, a bakteriális Lyme-kór ellen viszont nem; utóbbi időben való felismerése jól gyógyítható.

A kullancsok bekerülése ellen zárt ruházattal, illetve rendszeres testvizsgálattal tudunk védekezni, és amennyiben kullancsot találunk, a kapható kiszedőszerkezetekkel azonnal el kell távolítani.

 

Forrás: VG/InfoRádió

További programok »

FEL