Sok helyen jógáztam már, de múzeumban még sosem

2023. november 9. 09:19 | Such Tamás

Az utóbbi években a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum termei az alapfunkcióin felül számos programnak adnak helyet, így többek között tortamustrának és gyermekfoglalkozásoknak is. Kedd este pedig egy különleges hatha jógaóra volt az egyik kiállítótérben.

Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal szeptember 25. és november 12. között zajlik a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat. A békéscsabai intézmény ezúttal a Fittmúzeum közönségprogramhoz kapcsolódott.

 

 

– 1992-ben kezdtem jógázni, és 2011 óta oktatom – mondja Demcsák Ildikó foglalkoztatásvezető, aki egyébiránt a múzeum egyik ásatási technikusa. – Így kézenfekvő volt, hogy a Fittmúzeum keretén belül hatha jógaórát tartsak.

Hozzáfűzi, a jóga alapelveit több ezer éve Indiában fektették le. Azt azonban tudni kell, hogy manapság az emberek nagy többsége ülőmunkát végez. Ebből kifolyólag a hatha jógában kimondottam különleges gerinckímélő ászanákat (testtartás) alkalmaznak.

Ildikó órájára egy kanadai vendég is ellátogatott. Egészen pontosan Kisbényé Gyöngyi, aki Békésen született, ám 1987 óta Torontóban él. "Óriási élmény ez a mai alkalom, ugyanis sok helyen jógáztam már, de múzeumban még sosem”, meséli.

 

További programok »

FEL